ЄСПЛ прийняв позов Сенцова проти Росії

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Європейський суд з прав людини комунікував скаргу українського режисера Олега Сенцова, повідомив в Telegram керівник міжнародної правозахисної групи «Агора» Павло Чиков.

Сенцов звинувачує російську владу у застосуванні тортур і порушенні права на свободу та безпеку. Суд повʼязав його скаргу зі справою «Україна проти Росії», що стосується анексії Криму.

Telegram / Павел Чиков

Те, що ЄСПЛ комунікував скаргу, означає, що він не вважав її неприйнятною і не виключив зі списку справ, які розглядатиме. Сам по собі етап комуніціювання — це повідомлення країни-відповідача, що на неї подали скаргу. Коли ЄСПЛ повідомляє країну про скаргу, він також пропонує їй надати письмові відповіді на питання, зокрема про те, наскільки ця скарга є прийнятною.

Комунікування скарги значно підвищує шанси, що ЄСПЛ її розгляне, однак не гарантує цього. Він ще може визнати її неприйнятною пізніше.

По справі Сенцова Росії дали термін до 16 січня 2019 року, щоб представити свої зауваження по суті справи та про її прийнятність. Остаточне рішення по цій скарзі ЄСПЛ прийме тільки після рішення зі справи про анексію Криму.

В серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів у анексованому РФ Криму. Він знаходиться у російській колонії «Білий ведмідь» в Лабитнангі на Ямалі.

14 травня Сенцов оголосив голодування і вимагає звільнити всіх українських увʼязнених, незаконно утримуваних в РФ з політичних причин. За словами режисера, він буде голодувати, поки не звільнять 64 українці.

Російський адвокат Дмитро Дінзе стверджує, що Сенцова в колонії почнуть годувати примусово, якщо стан його здоровʼя різко погіршиться.