Уповноважений із захисту мови та сертифікат щодо рівня володіння українською. Рада підтримала новий закон про статус державної мови

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада в першому читанні прийняла новий закон про функціонування української мови як державної. Законопроект підтримав 261 народний депутат.

Документ визначає українську мову єдиною офіційною в Україні і регулює її застосування в усіх сферах суспільного життя.

Для затвердження стандартів української мови законопроект передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови. Цьому органу хочуть надати право затверджувати стандарти української мови. Рівень володіння нею буде підтверджуватися державним сертифікатом.

Також, законопроект передбачає введення посади уповноваженого із захисту державної мови. Громадяни зможуть звертатися до нього, якщо їхні права на українську мову було порушено.

За документом кожен громадянин України зобовʼязаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, зобовʼязана забезпечити можливості для цього. Щоб отримати громадянство України, іноземцям доведеться вчити українську мову.

Документ зобовʼязує високопоставлених чиновників і державних службовців володіти мовою. Також українською повинні володіти офіцери, правоохоронці та представники спецслужб тощо.

Українською мовою має відбуватися робоче спілкування, діловодство і документообіг. У дитсадках разом з українською можна використовувати мову нацменшин у відповідності до законодавства. Зовнішнє незалежне тестування з 2025 року проводитиметься тільки українською мовою (за винятком іноземних мов).

Українська мова обовʼязкова для науки, культури, книговидання, телебачення і преси, реклами та пошти — але з урахуванням діючих законів. Обслуговувати споживачів у різних сферах повинні українською мовою, а на прохання клієнта — будь-якою іншою.