Шлюб чи цивільне партнерство? Британським парам дозволили реєструватися в новому статусі

Дата:

Гетеросексуальним парам у Великій Британії дозволили реєструвати свої стосунки в новому статусі — цивільне партнерство. Цей вид реєстрації можна вибрати, якщо чоловік і жінка не хочуть брати шлюб, пише ВВС.

Верховний суд Англії ухвалив рішення на користь гетеросексуальної пари — Ребекки Штайнфельд (37 років) і Чарльза Кейдана (41 рік), які хотіли дозволу на цивільне партнерство. Раніше таке право мали винятково гомосексуальні пари.

Суд вирішив, що Закон про цивільне партнерство 2004 року, який діє тільки щодо одностатевих пар, несумісний з Європейською конвенцією про права людини.

У Великій Британії проживає близько трьох мільйонів пар, які не зареєстрували шлюб, але тим не менше живуть разом і ведуть господарство. З них близько півтора мільйона ще й виховують дітей. Права таких пар, у тому числі на спільне майно та спадщину, не захищені законом.

У Франції є аналогічна система — ПАКС — для пар, які не хочуть брати шлюб. Вона передбачає, що гомосексуальні або гетеросексуальні пари, що не укладали шлюб, мають спільні майнові права.