Порошенко пропонує продовжити на рік особливий статус Донбасу. Що зміниться?

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Порошенко пропонує продовжити на рік особливий статус Донбасу. Що зміниться?

Пришутова Вікторія / УНІАН

Президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду законопроект, яким пропонується продовжити дію закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО)». Глава держави визначив його як невідкладний.

Що зміниться?

Законопроект №9153 Порошенко зареєстрував у парламенті в середу, 3 жовтня. Він пропонує продовжити дію закону про особливий статус Донбасу до 31 грудня 2019 року для продовження процесу мирного врегулювання ситуації в ОРДЛО.

Що це за закон?

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО Рада приняла у вересні 2014 року. Він передбачає наступне:

1) Дає право вибору мови спілкування кожному жителю ОРДЛО, право на вільне вивчення російської та інших мов і їх використання в усній і письмовій формі, у суспільному та приватному житті нарівні з українською.

2) Гарантує під час всеукраїнських виборів в ОРДЛО недопущення незаконного втручання у виборчий процес, у тому числі з боку незаконних збройних формувань; контроль за проведенням виборів, у тому числі міжнародними спостерігачами; доступ до засобів масової інформації, в тому числі українських; прозорий підрахунок голосів.

3) Дає право місцевим органам влади, обраних на призначенних Радою виборах, встановлювати особливий порядок місцевого самоврядування. Повноваження депутатів місцевих рад та чиновників, обраних на позачергових виборах, не можуть бути достроково припинені.

4) Гарантує амністію, недопущення кримінального переслідування і покарання учасників конфлікту на Донбасі.

6 жовтня 2017 року Верховна Рада продовжила на рік термін дії цього закону — до 18 жовтня 2018 року.