«Громадське»: Підозрюваний в отруєнні Скрипалів полковник ГРУ Чепіга-Боширов допоміг Януковичу виїхати з України в 2014 році

Дата:
«Громадське»: Підозрюваний в отруєнні Скрипалів полковник ГРУ Чепіга-Боширов допоміг Януковичу виїхати з України в 2014 році

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Підозрюваний в отруєнні екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії полковник російського ГРУ Анатолій Чепіга керував евакуацією з України екс-президента Віктора Януковича під час Майдану. Про це заявив журналіст «Центру управління розслідуваннями» Сергій Канєв, передає «Громадське».

За його словами, Чепіга, що ховається під імʼям Руслан Боширов, був у Межигірʼї в 2014 році.

«Чепіга-Боширов брав участь в евакуації Януковича до Росії. Принаймні, про це свідчать мої джерела. Він зі своїм підрозділом спецназівців прибув до резиденції Януковича — Межигірʼя. Знаходився там, охороняв його. Звідти вони транспортували його в Крим і в Росію», — розповів Канєв.

Він додав, що за операцію з вивезення Януковича з України Чепіга отримав від Володимира Путіна звання «Героя Росії».

Крім того, таке ж звання отримав Олексій Дюмін — колишній охоронець Путіна.

«Потім цей чоловік був у Міністерстві оборони, а нині він губернатор Тульської області. Про Дюміна всі кажуть, що він наступник Путіна. Так само мені відомо, що за евакуацію Януковича отримали нагороду також люди, які в подальшому склали кістяк ПВК «Вагнера», — заявив Канєв.

29 вересня Сергій Канєв, який працював в «Центрі управління розслідуваннями» (ЦУР), був змушений швидко виїхати з Росії. Він дізнався, що його збираються звинуватити в спробі зʼясувати маршрут руху кортежу Путіна.

Він брав участь у розслідуванні The Insider і Bellingcat, автори якого отримали дані про Олександра Петрова і Руслана Боширова. Канєв заявив, що очікує кримінального переслідування за статтею про розголошення держтаємниці через участь у цьому розслідуванні.

Великобританія 5 вересня оголосила, що підозрюваними в отруєнні Скрипалів є Олександр Петров і Руслан Боширов. Британська прокуратура зазначала, що вони перебувають на території Росії та, імовірно, використовували псевдоніми. Британський премʼєр-міністр заявила, що зловмисники належать до «російської військової розвідки, відомої як ГРУ» та отримали наказ на «високому рівні» від керівництва Росії.

Журналісти The Times стверджують, що Анатолій Чепіга міг особисто знати Сергія Скрипаля.