ЄС почав розслідувати злам Facebook. Це загрожує компанії штрафом на $1,6 млрд

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
ЄС почав розслідувати злам Facebook. Це загрожує компанії штрафом на $1,6 млрд

Justin Sullivan / Getty Images

Комісія із захисту даних зажадала від компанії Facebook інформації про вразливість захисту, яка призвела до масового скидання паролів користувачів соцмережі минулого тижня, пише The Wall Street Journal.

Комісія із захисту даних контролює, щоб на території Європейського Союзу дотримувалися права людей на охорону персональної інформації, а також Загального регламенту про захист даних (GDPR). Комісія зазначила, що поки їй не вистачає інформації, щоб визначити, чи зробив Facebook усе необхідне для безпеки користувачів. Соцмережа готова відповісти на всі питання комісії та інформувати органи регулювання про подальші події.

На думку юристів, які спеціалізуються на безпеці даних, основне питання, яке поставлять Facebook, — чи зробила компанія все необхідне, щоб запобігти вразливості.

Якщо комісія вирішить, що Facebook не забезпечив надійний захист даних користувачів — компанию можуть оштрафувати на суму до 4% від доходів за минулий рік. Максимальний штраф для Facebook складе $1,63 мільярда. При цьому юристи вважають, що компанія попередила органи регулювання про виникнення проломів протягом 72 годин, — одразу після того, як сама дізналася про це, а отже виконала вимоги GDPR і може розраховувати на менш суворе покарання.

28 вересня Facebook виявив уразливість в системі безпеки і скинула паролі 90 млн користувачів в усьому світі. У компанії не знають, хто стоїть за цією атакою та де базуються зловмисники. У середині вересня комісар Європейського союзу з питань юстиції Вера Юрова заявила, що Facebook має до кінця року виконати всі правила ЄС щодо захисту прав споживачів, інакше проти компанії запровадять санкції.