Казахстанській журналістці Жанаре Ахмет, яка просила політичного притулку в Україні, надали статус біженки

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

Верховний Суд України ухвалив рішення на користь журналістки Жанари Ахмет, яка втекла з Казахстану через переслідування. У березні 2017 вона попросила політичного притулку в Україні.

Народний депутат Світлана Заліщук (БПП) розповіла на своїй сторінці в Facebook, що Верховний Суд зобовʼязав Державну міграційну службу надати статус біженки казахській журналістці. До цього Жанара Ахмет сиділа в Лукʼянівському СІЗО, а її 9-річний син самостійно ходив до школи.

«Київська прокуратура просила тримати її (з поганим здоровʼям) у Лукʼянівському СІЗО, а влада планувала видати журналістку Казахстану, проте суд першої інстанції таки погодився з нею. Це тоді як 9-річний син Жанари сам залишився в квартирі під Києвом, ходив до школи, учив українську мову вже 9 місяців», — розповіла депутат.

Журналістку та громадську діячку утримували в ізоляторі, тому що вона перебувала в міжнародному розшуку Інтерполу за запитом влади Казахстану. Наприкінці листопада минулого року її випустили на поруки Заліщук.

Улітку цього року казахстанська журналістка подала до суду на Державну міграційну службу через відмову надавати Ахмет статус біженки з політичних мотивів. Українська ГМС не бачила загроз для неї на батьківщині.

Тоді суд першої інстанції журналістка програла. Після того, як її посадили в Лукʼянівське СІЗО, за неї вступилося кілька народних депутатів та активісти, які домоглися перегляду судового рішення.