Порошенко підписав закон про «єдине вікно» на митниці. Оформлення товарів на експорт та імпорт стане електронним

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Порошенко підписав закон про «єдине вікно» на митниці. Оформлення товарів на експорт та імпорт стане електронним

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко підписав закон, що передбачає спрощення митних процедур та створення «єдиного вікна» на митниці, ідеться в повідомленні на сайті президента.

Що це означає?

При ввезенні та вивезенні товарів на кордоні стане менше бюрократичних процедур. Контроль здійснюватимуть тільки митники та прикордонники, представників інших контролюючих органів (фітосанітарнних, ветеринарних та інших) викликатимуть за необхідності. Це повинно скоротити час на прикордонний і митний контроль.

Крім того, весь документообіг переведуть в електронну форму, зʼявляться електронні бази, щоб було менше приводів для корупції на пунктах пропуску та під час реєстрації вантажу.

Як тепер оформляти вантаж?

Зʼявиться електронна система «Єдине вікно міжнародної торгівлі», у якій можна буде оформити документ на перевезення товару без виклику відповідного фахівця: фітосанітара, ветеринара, еколога, радіолога та інших контролерів. Митниця тепер не має права вимагати паперового дозволу, якщо він є в базі «єдиного вікна».

Цей законопроект уже надходив президенту на підпис в липні, проте тоді Порошенко його ветував через положення про часткову компенсацію державою вартості вагонів для перевезення зерна. Глава держави вважав, що така компенсація зайва, тому запропонував прибрати норму з проекту. На початку вересня Верховна Рада підтримала пропозиції президента.