«Дождь»: до загибелі російських журналістів у ЦАР причетна приватна військова компанія «Патріот»

Дата:

Російських журналістів, які в Центральноафриканській республіці знімали фільм про приватну військову компанію «Вагнер», могли вбити бійці іншої ПВК — «Патріот», повідомляє телеканал «Дождь».

Цю інформацію телеканалу підтвердили офіцер з Міністерства оборони Росії, один з бійців цієї ПВК та ветеран російських спецслужб, знайомий з учасником групи, яка вбивала журналістів.

За даними останнього, убивць було троє, їх підтримували ще дві команди — групи забезпечення та прикриття. Спочатку їм поставили «завдання з ліквідації», а вже потім — з інсценування нападу місцевих грабіжників. «Тому виникли «люди в тюрбанах», які грабують журналістів заради їх фотоапаратів і відеокамер. Людей перевезли з одного місця на інше, розбили скло, показали сліди боротьби», — стверджує ветеран. Усі три команди, за його словами, «виокремили зі складу ПВК «Патріот».

Без подробиць цю версію для телеканалу підтвердили офіцер Міноборони, який поінформований про російську присутність у ЦАР, а також працівник самої ПВК. За його версією, мотивом для вбивства могло стати розслідування журналіста Орхана Джемаля щодо поставок неурахованої зброї з Росії до ЦАР.

Перед цим стало відомо, що видавець опозиційного Кремлю ресурсу «Медиазона» та учасник Pussy Riot Петро Верзілов напередодні своєї госпіталізації отримав звіт про розслідування загибелі російських журналістів у Центральноафриканській республіці .