Вночі: масове отруєння питною водою в Макіївці, учасник Pussy Riot Верзілов звинуватив у своєму отруєнні спецслужби Росії, а Facebook представив окуляри віртуальної реальності

Автор:
Олена Мельник
Дата:

В окупованій Макіївці — масове отруєння питною водою

В окупованій Макіївці Донецької області місцеві жителі отруїлися питною водою. Госпіталізовано щонайменше 39 осіб, серед них — двоє дітей віком до 9 років. У міську лікарню Макіївки люди почали звертатися зі скаргами на погане самопочуття 25 вересня. У постраждалих були такі симптоми: біль в області живота, блювота, остуда, підвищення температури, у важких випадках — виражена інтоксикація і зневоднення. Місцеві мешканці продовжують скаржитись на специфічний запах води, яка «смердить хімією та ліками». Представник омбудсмена на Донбасі Павло Лисянський причиною отруєння назвав «поломку або збій системи дезінфекції води в Макіївці». За його словами, про проблему знало комунальне підприємство «Вода Донбасу», яке контролює «ДНР». Напередодні вони навіть рекомендували перед вживанням кипʼятити воду 5—7 хвилин.

Трамп пояснив, чому його виступ в ООН зустріли сміхом

Wikimedia

Президент США Дональд Трамп заявив, що присутні в залі під час його виступу на Генасамблеї ООН не сміялись з нього. «Вони сміялися не з мене. Вони сміялися зі мною. Нам було весело. Це був сміх не з мене», — сказав глава Білого дому. Він заявив, що «фейкові ЗМІ» поширюють неправдиву інформацію. «Люди добре проводили час зі мною. Ми робили це разом. Ми добре провели час. Вони поважають те, що я зробив», — наголосив Трамп.

Верзілов звинуватив у своєму отруєнні російські спецслужби

Anton Novoderezhkin\TASS via Getty Images

Видавець опозиційного Кремлю ресурсу «Медиазона» і учасник Pussy Riot Петро Верзілов звинуватив у своєму отруєнні російські спецслужби. Каже, що про перші дні після отруєння він нічого не памʼятає, а в берлінській лікарні, прийшовши до тями, сприйняв головлікаря клініки за директора вʼязниці. Верзілов вважає, що його могли отруїти з двох причин: через його намір провести розслідування загибелі російських журналістів в Центральноафриканській Республіці або через акцію на фінальному матчі ЧС-2018 в Росії. Першу версію він вважає «більш імовірною». 26 вересня Верзілова виписали з університетської клініки Charite в Берліні. За даними медиків, його стан значно покращився.

ФРС США втретє за рік підвищила базову ставку

Pixabay

Федеральна резервна система США підвищила базову процентну ставку на 0,25 процентного пункту — з 2 до 2,25%. Регулятор пояснив це тим, що на ринку праці змінилася ситуація, відбулося зростання економіки США і інфляції. При цьому в комітеті з відкритих ринків відзначили низький рівень безробіття. Це третє підвищення ставки з початку 2018 року. До цього регулятор підняв її в липні — з 1,75 до 2%. До початку наступного року США має можливість підняти ставку ще один раз. Аналітики також прогнозують три підвищення в 2019 році.

Facebook представив окуляри віртуальної реальності

Фото з офиційного сайту Facebook / Newsroom.fb

Компанія Facebook представила окуляри віртуальної реальності Oculus Quest. Новий продукт є першою багатофункціональною системою, яка дозволяє користувачам дивитися в будь-якому напрямку віртуального простору і рухатися через нього «точно так само, як в матеріальному світі». Окуляри обладнані двома маленькими екранами зі спеціальними сенсорами, які визначають положення людини у просторі. Придбати гаджет із вбудованою пам’яттю об’ємом 64 Гб можна буде весною 2019 року за $399.