Тисячі британців заразилися ВІЛ після переливання крові. Розпочато розслідування

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Тисячі британців заразилися ВІЛ після переливання крові. Розпочато розслідування

Edoardo Busti / Unsplash

У Великобританії почали публічне розслідування справи про зараження тисяч британців ВІЛ і гепатитом після переливання крові. Постраждалі пацієнти вже дали перші свідчення, пише BBC.

Публічне розслідування має встановити, як близько пʼяти тисяч осіб з гемофілією та іншими проблемами з кровʼю були заражені вірусами ВІЛ та гепатиту С в 1970—1980-х роках у Великобританії після медичних процедур. Близько трьох тисяч людей уже померли.

Що сталося?

На початку 1970-х у Британії почали застосовувати нові ліки проти гемофілії. До цього пацієнтам доводилося залишатися в лікарні для переливання крові навіть після незначних травм. Препарати крові привозили зі США. Плазму для них отримували від донорів, серед яких були також вʼязні й наркоторговці, які продавали свою кров заради заробітку. У цій плазмі могли міститися віруси імунодефіциту людини (ВІЛ) і гепатиту. Тільки від середини 1980-х до препаратів крові почали застосовувати термічну обробку, після якої не виживають віруси.

Що кажуть хворі?

Одна з постраждалих розповіла, що отримала ВІЛ від свого чоловіка. Він хворів на гемофілію й заразився під час лікування. Її чоловік уже помер, але жінка сподівається дожити до кінця розслідування. Інший потерпілий — Стів Думонд, йому зараз 60 років. Наприкінці 1980-х лікарі сказали йому, що мають підозри щодо наявності в нього ВІЛ. Через 18 місяців обстеження Стіву сказали, що все нормально, а потім поставили діагноз — гепатит C. У нього були шлункова кровотеча, втрата слуху та серйозне ушкодження печінки, яке може привести до раку. Стів вважає, що держава, лікарі і медичні компанії намагаються зняти з себе відповідальність за те, що сталося.

Як відбувається розслідування?

Британський уряд Маргарет Тетчер критикували за зумисне замовчування інформації про масове зараження ВІЛ і вірусом гепатиту C. У 1989 році деяким потерпілим пацієнтам почали виплачувати компенсації. Державного розслідування не проводили. Проте приватне почав член партії лейбористів Пітер Арчер: його не вдалося довести до кінця, оскільки в політика не було офіційного статусу та можливості вимагати необхідні документи.

Ще одне розслідування протягом семи років проводили за ініціативою уряду Шотландії. Результати опублікували в 2015 році. Але потім їх розкритикували, авторів звинуватили в цензурі та приховуванні фактів. Колишній міністр охорони здоровʼя Ендрю Бернем заявив у парламенті, що ця справа може бути результатом злочинної змови.