В Україні дронам дозволили літати на висоті до 120 метрів. Змінились правила використання безпілотників

Автор:
Олена Мельник
Дата:
В Україні дронам дозволили літати на висоті до 120 метрів. Змінились правила використання безпілотників

Goh Rhy Yan / Unsplash

Державна авіаційна служба України (Державіаслужба) дозволила безпілотникам вагою до 20 кг без обмежень літати на висоті до 120 м в межах прямої видимості [Visual line of sight, або VLOS]. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив юрист фірми «Анте» Андрій Гук.

«Наскільки нам відомо, Мінʼюст саме в такому вигляді зареєстрував правила і незабаром їх буде оприлюднено. Попереду — робота над правилами експлуатації БПЛА», — передає його слова «Інтерфакс Україна».

Що змінилось

1. Польоти на БПЛА вагою до 20 кг

Основні зміни в правилах торкнулися максимальної ваги дрона, який призначений для вільного пілотування: граничну вагу встановлено в межах «до 20 кг»[у попередній версії правил — до 2 кг].

2. Максимальна висота до 120 метрів

Зміни також торкнулися максимальної висоти польотів без попереднього узгодження з контролюючими органами: в новій версії дозволено польоти на висоті 120 м у контрольованому повітряному просторі, 50 м — у повітряному просторі військових і спеціальних зон [у попередній версії — до 50 м у вільному просторі, повна заборона польотів у спецзонах].

3. Польоти в межах прямої видимості

Раніше обмежену в 500 м від пілота максимальну дальність польоту змінено на польоти в межах прямої видимості (VLOS).

Водночас усе ще заборонено польоти дронів без попереднього узгодження над скупченнями людей на вільному просторі та над місцями зі щільною забудовою.

В Україні з 1 червня 2018 року набув чинності Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Він торкнувся, зокрема, і порядку польотів для дронів вагою до 2 кг, які ЗМІ часто використовуют для ведення зйомки. Дронам заборонили підніматися вище 50 м, над дорогами, лініями електропередач, скупченнями людей, держустановами, приватними садибами, а якщо це необхідно, заявку слід подавати не пізніше ніж за 10 днів до польоту.