Керівник каналу NewsOne Андрій Портнов заперечив, що має російське громадянство, та надав документи

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Керівник каналу NewsOne Андрій Портнов заперечив, що має російське громадянство, та надав документи

Керівник телеканалу NewsOne, колишній заступник голови Адміністрації президента Андрій Портнов заявляє, що не має російського паспорта. Про це він повідомив «Бабелю», коментуючи слова російського колишнього адвоката Марка Фейгіна. «У мене не було, немає і не буде російського паспорта», — заявив «Бабелю» Портнов.

Перед цим 24 вересня Фейгін у Twitter заявив, що Портнов — громадянин Росії. На підтвердження він оприлюднив інформацію з російського реєстру підприємців щодо компанії «АП-ГРУП», яку зареєстрував Портнов. 14 квітня 2018 в реєстр внесли запис на підставі «отримання документів, що засвідчують особу громадянина Російської Федерації на території РФ». Фейгін вважає, що мова йде про Портнова.

Виписка з російського реєстру.

«Бабель»

Що каже Портнов

«Цей фейк запущено російським адвокатом, який діє в інтересах російської влади в питанні українських політичних в’язнів», — сказав він

«У Росії, Україні та Австрії я створив структури для здійснення адвокатського і юридичного бізнесу, у тому числі для оптимізації оподаткування я зареєструвався як приватний підприємець. У Росії ПП обкладається податком у 6%. Так само в мене було в Україні, тільки 5%. Я не є президентом або чиновником, тому займаюся бізнесом там, де вважаю економічно вигідним. Вам я передаю останню виписку, яку можна опублікувати, і яка свідчить, що у мене український паспорт», — сказав він.

«Бабель»

Що таке «АП Груп»?

Після Революції Гідності Портнов утік до Росії. Там він отримав дозвіл на проживання й у квітні 2014 року створив компанію «АП-Груп». Вона мала надавати юридичні послуги українцям та українським компаніям. Проте, згідно з реєстрами, жодної діяльності вона не здійснювала.

Крім того, Портнов зареєструвався в Росії як приватний підприємець. Виписку з реєстру про це також оприлюднив Фейгін.

Дозвіл Портнова на проживання в РФ закінчився в квітні 2017 року, хоча він давно мешкає та працює у Відні, має там дозвіл на проживання та нещодавно отримав новий закордонний паспорт в українському посольстві.

За законом РФ, людина без російського громадянства або дозволу на проживання не може керувати підприємством і бути приватним підприємцем в РФ.

Російська посвідка на проживання в паспорті Портнова.

«Бабель»

З травня 2018 року, за дорученням Портнова, компанія перебуває у стадії ліквідації.