«Эхо Москвы»: «Потрібна тимчасова адміністрація». Волкер розповів про повоєнний устрій Донбасу, вибори, миротворців і Сенцова

Дата:
«Эхо Москвы»: «Потрібна тимчасова адміністрація». Волкер розповів про повоєнний устрій Донбасу, вибори, миротворців і Сенцова

U.S. Embassy Kyiv Ukraine / Flickr

Спеціальний представник США щодо України Курт Волкер в інтервʼю радіостанції «Эхо Москвы» поділився своїм баченням органів місцевого управління на Донбасі після введення туди миротворчої місії ООН, про саму місію та про звільнення Олега Сенцова.

Про тимчасову адміністрацію:

За його словами, якщо на Донбас уводять миротворчу місію ООН, то на час її дії, поки територія не перейде під контроль України, необхідна тимчасова адміністрація. На думку Волкера, вона повинна мати «скромні розміри». Спецпред США додав, що такою адміністрацією міг би стати офіс верховного представника ООН, який підпорядковувався б генеральному секретареві ООН.

Про миротворців:

Волкер зазначив необхідність розгортання повноцінної місії ООН на всій території окупованого Донбасу з виходом до російсько-українського кордону. Сочатку спецпредставник ООН пропонує ввести миротворців на теориторію навколо Донецької фільтраційної станції та до Станиці Луганській — «найчутливіших точок конфлікту».

«Потім можна було б зробити наступний крок. На цьому етапі можна було б охопити присутністю миротворчих сил ширшу територію, можливо, не густонаселену, але для початку створити зону безпеки, провести розмінування, якщо необхідно, розширити свободу пересування, а потім, можливо, перейти до населених районів, після чого, можливо, нарешті, дістатися й до міжнародного кордону», — розповів Волкер.

Про вибори:

Спецпред США оцінив строк для організації виборів у шість місяців після введення миротворчої місії. «Необхідно повернутися до першопочаткових списків виборців, які існували в Україні до війни. Необхідно визначити, хто має право на голосування. Необхідно створити реєстраційний процес, який, імовірно, контролюватиме ООН чи ОБСЄ», — зазначив Вокер.

Про Сенцова:

Волкер нагадав, що Сенцова змусили набути російське громадянство та звинуватили в тероризмі, а надані докази його провини «не дуже переконливі». «Я вважаю, що, як мінімум, як гуманітарний жест для нього і його сімʼї Олега Сенцова слід звільнити з урахуванням його стану», — зазначив спецпред США.