На Генасамблеї ООН в Нью-Йорку — саміт на честь сторіччя Мандели. У місті посилені заходи безпеки

Дата:

У понеділок, 24 вересня, в рамках 73-ї Генеральної асамблеї ООН проходить мирний саміт на честь Нельсона Мандели, повідомляє офіційний сайт асамблеї.

В центрі уваги саміту — 100-річчя з дня народження Нельсона Мандели. Мета саміту — дати можливість світовим лідерам обговорити питання глобального світу, запобігання конфліктам, заохочення і захисту прав людини і довгострокові ініціативи в області розвитку. На саміті виступлять генсек ООН Антоніо Гутьереш, премʼєр-міністр Ірландії Лео Варадкар, президент Південної Африки Сиріл Рамафоса та інші.

А вже завтра на асамблеї стартують Генеральні дебати. Очікується виступ президента США Дональда Трампа. Ключовими темами виступу Трампа стануть стосунки с Північною Кореєю, Іраном, питання міжнародної торгівлі.

Президент України Петро Порошенко виступить на Генеральній асамблеї в середу, 26 вересня. Президент планує розповісти про причини скасування договору про дружбу з Росією, а також про ситуацію на тимчасово окупованих територіях. Крім того, Порошенко планує порушити питання про ввод миротворчої місії на Донбас.

У самому Нью-Йорку, де проходить Генеральна асамблея ООН, посилені заходи безпеки. В місті ускладнено рух транспорту через перекриття вулиць. Місцева поліція заявила, що консультувалася з британськими спецслужбами, які мали справу з отруєнням у Солсбері російським «Новачком», а також вивчали свідчення про замах на венесуельського лідера Мадуро, якого нібито намагалися вбити вибухівкою з дронів.