«Білорусь виступає єдиним фронтом з Росією». Ірина Геращенко вимагає перенесення з Мінська мирних переговорів щодо Донбасу

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
«Білорусь виступає єдиним фронтом з Росією». Ірина Геращенко вимагає перенесення з Мінська мирних переговорів щодо Донбасу

facebook.com

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в тристоронній контактній групі щодо Донбасу Ірина Геращенко виступає за перенесення переговорів з Мінська на інший майданчик. Про це вона заявила в Facebook.

«Постпред України в ООН Володимир Єльченко заявив про необхідність перенесення мирних переговорів з Мінська на інший майданчик. Я підтримую цю позицію, і давно за це виступаю», —написала вона.

Геращенко нагадала, що неодноразово й публічно висловлювала незгоду та обурення голосуванням Білорусі в ООН з усіх питань щодо України, анексованого Криму та окупованого Донбасу.

«Нейтральний статус Білорусі не витримує ніякої критики, адже нейтральні країни (як це показало і нинішнє голосування про включення до порядку денного 73 сесії Генасамблеї ООН питання про окупацію Криму і Донбасу) хоча б утрималися й проголосували жовтою кнопкою. Білорусь вкотре виступила одним фронтом із РФ та увійшла в ганебні «13», які проголосували проти, натиснувши червону кнопку. Це не нейтральна позиція. Це повне підігрування Москві. І така позиція цілком суперечить статусу країни, яка є майданчиком мирних переговорів із врегулювання ситуації на Донбасі», — написала вона.

Геращенко зазначила, що виступає «за перенесення майданчика до справді нейтральної країни, яка не підіграватиме Москві та не голосуватиме з Кремлем в унісон — проти України».

«Є й гірші факти: оголошення персонами нон ґрата українських журналістів і художників, на догоду Москві, викрадення Павла Гриба і передача його ФСБ. Усе це ніяк не корелює з нейтральним статусом, навпаки, тхне координацією дій з Кремлем», — зазначила Геращенко.

Напередодні постійний представник України при ООН Володимир Єльченко заявив, що необхідно перенести з Мінська переговори щодо Донбасу в будь-яку іншу столицю, оскільки делегація Білорусі при ООН «хронічно» голосує проти будь-яких ідей і пропозицій України, навіть тих, які не стосуються конфлікту з Росією.