Це могла бути помилкова екстрадиція. Після заворушень під ГПУ, у Луценко почали розслідувати обставини видачі в Росію Тумгоєва

Автор:
Олександр Нечай
Дата:

Генеральна прокуратура відкриє кримінальне провадження за фактом екстрадиції громадянина РФ Тимура Тумгоєва, який воював на Донбасі на українській стороні. Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці в Facebook.

«У середу, 19 вересня, Генеральний прокурор Юрій Луценко провів зустріч із командиром 8-го батальйону УДА Андрієм Червнем та командиром батальйону імені шейха Мансура Муслімом Чеберлоєвським. Приводом для зустрічі стала екстрадиція інгуша Тимура Тумгоєва до РФ», — написала прес-секретар.

За словами Лариси Сарган, Юрій Луценко запевнив, що його позиція чітка: жоден іноземний громадянин, який воює на українській стороні проти російських окупантів і сепаратистів на Донбасі, не може бути виданий Росії.

Генпрокурор заявив, що Генеральна інспекція ГПУ спільно з ГСУ СБУ проведе всебічне та обʼєктивне розслідування можливих правопорушень з боку працівників ГПУ, СБУ, МВС та ДМСУ.

«Якщо в результаті розслідування буде встановлено, що Тимур Тумгоєв захищав Україну на Донбасі, то той, хто знав і приховав цей факт при екстрадиційній перевірці, повинен бути покараний в рамках кримінального провадження», — сказав Луценко.

Сьогодні в ЄРДР внесли відомості про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України щодо перевірки обставин екстрадиції Тимура Тумгоєва до РФ і можливої наявності в діях посадових осіб ГПУ, СБУ, МВС та ДМСУ ознак службової недбалості шляхом проведення досудового розслідування.

Три дні тому Києві під стінами Генеральної прокуратури почалися зіткнення між силовиками і представниками націоналістичних рухів, які вийшли на мітинг через передачу Росії біженця з Інгушетії Тимура Тумгоєва — добровольця, який воював на Донбасі на боці Збройних сил України. В акції брали участь «Національний Корпус», «Національні Дружини», Ветеранське братерство, ВО «Свобода», «Правий сектор», С14.

31-річного громадянина РФ Тимура Тумгоєва розшукувала ФСБ Росії за участь в незаконному збройному формуванні, яке структурно належало до угруповання «Ісламська держава» і воювало проти урядових військ в Сирії.

Чоловік двічі, в 2016 і 2017 роках, звертався до органів міграційної служби України, щоб отримати статус біженця. Однак, як стверджують у Генпрокуратурі, підстави для надання йому статусу біженця встановлені не були. 12 вересня Україна передала Тумгоєва російській стороні, що викликало хвилю обурення в соціальних мережах.