В Україні збільшили склад Центрвиборчкому з 15 до 17 членів. Закон підписав президент

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Закон про збільшення складу Центральної виборчої комісії набув чинності. Документ 19 вересня підписав президент Петро Порошенко, повідомляє Верховна Рада на своєму сайті.

«Повернуто з підписом від президента», — вказано на сторінці закону №9090.

Зміни внесено до статті 6 закону «Про Центральну виборчу комісію».

Сьогодні документ опубліковано в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України» і набирає чиності, передають «Українські Новини».

Відтепер склад Центрвиборчкому буде відповідати рекомендації резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про необхідність пропорційного представлення політичних фракцій.

18 вересня за ухвалення закону проголосували 236 народних депутатів.

На 2019 рік в Україні заплановано президентські та парламентські вибори. Однак ще 1 червня 2014 року закінчився термін повноважень Центральної виборчої комісії. Майже протягом трьох років Верховна Рада не може розглянути питання про оновлення складу ЦВК. Востаннє депутати відклали розгляд цього законопроекту 5 липня.

До речі, голова ЦВК Андрій Магера в інтервʼю «Бабелю» заявив, що закінчення терміну повноважень більшості членів нинішнього ЦВК не може вплинути на перебіг виборів. «Такого ризику немає. Легітимність і повноваження складу ЦВК залишаються. Закон це чітко визначає: члена ЦВК звільняють з посади тільки на підставі рішення парламенту», — підкреслив Магера.