The Washington Post: «Все буде добре. Зокрема і у мене». Порошенко розповів про вибори, миротворців на Донбасі і конфлікт в Азовському морі

Дата:
The Washington Post: «Все буде добре. Зокрема і у мене». Порошенко розповів про вибори, миротворців на Донбасі і конфлікт в Азовському морі

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко дав інтервʼю The Washington Post, в якому оцінив кризу в Азовському морі, розповів про успіхи української економіки, про введення миротворців на Донбас, а також поділився своїми сподіваннями щодо виборів президента в 2019 році. «Бабель» виокремив головні тези розмови з президентом.

Про ситуацію в Азовському морі

«Ми зміцнюємо там нашу військову присутність і подали позов проти Росії до Постійної палати третейського суду. У нас абсолютно чіткий правовий статус в Азовському морі. Росія не має права нападати або зупиняти наші судна, які перевозять вантажі і пасажирів з двох важливих портів України, Маріуполя і Бердянська. Якщо Росія не зупиниться, у нас є тільки один інструмент — санкції».

«Коли вони блокують судно з української чорною металургією з Маріуполя на один день, втрати складають тисячі доларів. Продукція чорної металургії забезпечує близько 25% наших експортних надходжень».

Про миротворців

«Мандат Ради Безпеки ООН повинен діяти на всій території, окупованій Росією, включаючи неконтрольовану частину українсько-російського кордону, щоб зупинити проникнення російських військ і танків».

Про боротьбу з корупцією

«Для боротьби з корупцією я зробив так, щоб кожна людина, яка має можливість витрачати державні гроші, заповнювала електронну декларацію і пояснювала всьому світу, де вона взяла гроші на покупку вілли або автомобіля. Порушення цієї декларації карається двома роками вʼязниці. Я пообіцяв, що до кінця року ми повинні створити Антикорупційний суд, і зараз ми закінчуємо конкурс для кандидатів на роботу в цьому суді».

Про вибори президента:

«Впевнений, що все буде добре. Зокрема і у мене».

«Я не аналізую опитування громадської думки».

У пʼятницю Порошенко, виступаючи на форумі Ялтинської європейської стратегії, заявив, що Україна потребує співпраці з Міжнародним валютним фондом і зовнішніх позик для погашення зовнішніх боргів.