НАБУ вручило підозру міністру інфраструктури Омеляну за «незаконне збагачення». Він витратив на BMW X5 і елітне житло більше, ніж заробив за рік

Автор:
Олена Мельник
Дата:
НАБУ вручило підозру міністру інфраструктури Омеляну за «незаконне збагачення». Він витратив на BMW X5 і елітне житло більше, ніж заробив за рік

Facebook / Volodymyr Omelyan

Співробітники Національного антикорупційного бюро (НАБУ) вручили підозру міністру інфраструктури Володимиру Омеляну. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«О 8:40 співробітники НАБУ вручили мені підозру за «незаконне збагачення» десять років тому, «користування чи придбання» машини для брата і недекларування проживання в будинку впродовж двох тижнів 2016 року», — написав міністр.

НАБУ звинувачує Омеляна в тому, що він витратив грошей більше, ніж заробив. З 2000 по 2018 рік на державній службі він задекларував 2,17 мільйона гривень доходів, а витратив з 2008 по 2015 рік — 3,45 мільйона гривень.

В 2015 році, коли він був заступником міністра інфраструктури, в Омеляна зʼявилися речі і гроші, «законність підстав отримання яких не підтверджено доказам, та вартість яких значно перевищує його законні доходи».

«Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку — 90 тисяч доларів США та 25 тисяч євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4 230 500 гривень», — пояснили в бюро.

Крім того, НАБУ вважає, що Омелян декларував недостовірну інформацію. «Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які знаходяться у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 мільйона гривень, у 2016 — понад 8,024 мільйона гривень», — кажуть в бюро.

Він не декларував свій BMW X5, видатки на оренду будинку, в якому проживав з родиною, постійне користування у 2016 році заміським будинком та земельною ділянкою. Також він вніс недостовірні відомості про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску, який придбав у 2016 році.

Пресслужба НАБУ

НАБУ перевіряло Омеляна з травня 2017 року, йому висунули підозру за незаконне збагачення і декларування недостовірної інформації (ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу). Сам міністр стверджує, що «впродовж півтора року перевірили все: пошту, месенджери, обшукали, опитали всіх знайомих, родичів, друзів». Він також вважає, що правоохоронці не виявили в нього нічого незаконного і «переконалися, що не можливо знайти те, чого немає».

«Витрачено купу часу і коштів платників податків з єдиною метою —оголосити підозру першому міністру. Оголосили!» — обурився Омелян.

Він повʼязує висування підозри з передвиборчою кампанією і пообіцяв розповісти подробиці справи на брифінгу в міністерстві о 17:30.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив Укрінформу, що НАБУ і САП запропонують суду обрати Омеляну запобіжний захід у вигляді застави у пʼять мільйонів гривень. Підстав для затримання чи арешту вони не бачать.

Соломʼянський районний суд Києва обере запобіжний захід Омеляну в пʼятницю, 14 вересня. Засідання розпочнеться о 10:00.