Конституційний суд розгляне е-декларування для антикорупціонерів: законно чи ні

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Конституційний суд розгляне е-декларування для антикорупціонерів: законно чи ні

Facebook / Людмила Денісова

«Конституційний суду відкрив провадження за скаргою на норми закону, за якими антикорупційні громадські організації та їх співробітники мають подавати електронні декларації», — повідомила в Facebook омбудсмен Людмила Денісова.

На її думку, ці норми закону порушують Конституцію. «Вони встановлюють додаткові обмеження дискримінаційного характеру, порушують право людей на особисте і сімейне життя, принцип рівності громадян та багато інших основоположних засад», — написала омбудсмен.

Навесні 2017 року Верховна Рада зобовʼязала подвати електроні декларації людей, які: отримують гроші і майно в рамках грантових проектів в сфері запобігання або протидії корупції; систематично виконують роботи або надають послуги в сфері антикорупційної політики або її моніторингу; є керівниками, які входять в управління громадських обʼєднань та інших непідприємницьких товариств в сфері антикорупційної політики.

Це викликало обурення як серед антикорупціонерів, так і в західних країнах, але всупереч всім закликам і протестам Рада не скасувала ці положення закону.