Викиди на «Кримському Титані»: в Херсонській області содою очистили понад 230 кілометрів доріг, а людям видали 20 тисяч марлевих масок

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Викиди на «Кримському Титані»: в Херсонській області содою очистили понад 230 кілометрів доріг, а людям видали 20 тисяч марлевих масок

Пресслужба ДСНС

Українські рятувальники очистили понад 230 кілометрів доріг Херсонщини від хімічних речовин заводу «Кримський титан» на анексованому півострові, де в кінці серпня відбулася техногенна катастрофа.

Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій на своєму сайті.

Зокрема, дороги в Каланчацькому та Чаплинському районах області миють содовим розчином, а також дегазують територію за допомогою спеціальної техніки. У селі Преображенка та селищі Каланчак фахівці здійснили хімічну розвідку. Експрес-аналіз не виявив перевищення рівня небезпечних речовин.

«Усього з початку робіт оброблено 234 кілометри автодоріг та 2,5 гектара території та будівель КПВВ «Каланчак» та КПВВ «Чаплинкаʼʼ», – зазначили рятувальники.

З пʼятого вересня медики обстежили 1300 людей (з них 1100 дітей), які мешкають у південних районах Херсонської області, — повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

«У жодного з них не виявлено ознак погіршення стану здоров’я внаслідок викидів заводу «Кримський Титанʼʼ», – запевняють медики.

За даними МОЗ, десятого вересня мешканці Херсонської області по медичну допомогу не зверталися, а показники шкідливих речовин у регіоні залишалися в межах норми.

Населенню Херсонщини поблизу адміністративного кордону з Кримом роздали 20 тисяч марлевих пов’язок, проте через хімічні викиди ніхто не постраждав. Про це повідомив голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв, —передає Громадське. За його словами, на Херсонщині після хімічних викидів ситуація почала нормалізуватися. В області цілодобово роблять аналізи повітря, беруть проби води та перевіряють фрукти й овочі.

Андрій Гордєєв також заявив, що на заводі «Кримський титан» сталася техногенна аварія, яку приховують від місцевих жителів.

«Наскільки нам відомо, вони (російська влада) в авральному порядку засипають той накопичувач кислоти фосфат-гіпсом і вапном з метою погашення реакцій сірчистої кислоти і припинення її викидів в атмосферу», – зазначив Гордєєв, передає УНН.

З кінця серпня жителі Армянська в анексованому РФ Криму масово скаржаться на наліт, схожий на іржу, а також на подразнення та біль у горлі, висипи та блювоту в дітей. Пізніше стало відомо, що причина цих явищ — викиди заводу «Кримський титан». Випаровування з кислотонакопичувача на підприємстві перевищили рівень гранично допустимої концентрації сірчистого ангідриду в повітрі.

Девʼятого вересня завод зупинився. За словами депутата Державної думи Росії від анексованого Криму Михайла Шеремета, завод запустять після модернізації та інвентаризації технологічного процесу виробництва.

Через різке погіршення екологічної обстановки постраждав 61 прикордонник, а українські контрольно-пропускні пункти «Каланчак» і «Чаплинка» тимчасово не працюють.