WSJ: США закривають Офіс організації визволення Палестини у Вашингтоні

Автор:
Олена Мельник
Дата:
WSJ: США закривають Офіс організації визволення Палестини у Вашингтоні

Pixabay

США закриють офіс Організації визволення Палестини (ОВП) у Вашингтоні. Про це 10 вересня повинен оголосити радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, пише The Wall Street Journal.

«Адміністрація Трампа не буде тримати офіс відкритим, коли палестинці відмовляються почати прямі та змістовні переговори з Ізраїлем», — йдеться в проекті промови Болтона, який опинився в розпорядженні видання.

Також радник Трампа збирається заявити, що США «завжди будуть другом і союзником Ізраїлю».

Повідомляється, що США розглядають можливість введення санкцій проти Міжнародного кримінального суду, якщо він буде проводить розслідування щодо Ізраїлю і США.

Представництво ОВП у Вашингтоні діє з 1994 року. Однак відносини Палестини з США значно погіршали після того, як у грудні 2017 року американський президент Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю. Вже в січні 2018 року Трамп почав погрожувати залишити Палестину без фінансової допомоги США, якщо палестинці не підуть на мирні переговори з ізраїльтянами. А 31 серпня Держдеп припинив фінансування Близькосхідного агентства ООН, що підтримує палестинських біженців.

Єрусалим вважають своєю столицею як ізраїльтяни, так і палестинці. З 1967 року місто знаходиться під контролем Ізраїлю, проте світова спільнота не визнає його столицею країни і вважає, що статус Єрусалиму повинні визначити переговори ізраїльтян і палестинців.

Однак 14 травня 2018 року Трамп офіційно переніс посольство США в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалиму, що викликало заворушення серед палестинців і протести в країнах арабського світу. Зокрема, палестинці в секторі Гази влаштували заворушення біля кордону з Ізраїлем, в результаті десятки людей були вбиті і сотні поранені.