ТАСС: У «ЛНР» готові передати Україні 44 увʼязнених, засуджених до 2014 року

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У самопроголошеній «ЛНР» заявили, що готові передати Україні 44 увʼязнених з Суходольської виправної колонії. Вказані особи, засуджені до 2014 року, виявили бажання відбувати решту строку на підконтрольній Києву території, — повідомляє ТАСС з посиланням на підконтрольний бойовикам сайт «Луганськінформцентр».

Зазначено, що координатор від ОБСЄ гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) на мінських переговорах Тоні Фріш зустрівся з вʼязнями місцевої колонії. Під час неї «перший заступник глави МВС ЛНР» Роман Ведмеденко підтвердив, що комісія розглянула заяви засуджених і «щодо 44 з них ухвалено рішення про готовність передати їх на територію, підконтрольну Україні».

При цьому представник бойовиків ОРЛО в робочій підгрупі з гуманітарних питань Ольга Кобцева заявила, що «контакти з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини (Людмилою Денисовою) не встановлено», а передача засуджених начебто «заблокована українською стороною».

Російські ЗМІ та ресурси бойовиків повідомляють, що 10 вересня Тоні Фріш прибуде на непідконтрольну територію Донецької області. Тут він має зустрітися з родичами осіб, увʼязнених в Україні та зниклих без вісти, а також з тими, хто повернувся на непідконтрольну територію регіону після обміну.

Представник України в ТКГ нардеп Ірина Геращенко неодноразово заявляла, що Росія і бойовики гальмують звільнення заручників, а також «всі здорові ініціативи і спроби розблокувати це питання».

Починаючи з другої половини 2015 року, Тристороння контактна група регулярно збирається в Мінську. Офіційні учасники переговорів від України з питань звільнення заручників — Ірина Геращенко та кум президента Росії Віктор Медведчук.

На одній з останніх зустрічей представники «ДНР»/«ЛНР» відмовилися спілкуватися з Іриною Геращенко з питань обміну полонених, наполягаючи на розмові винятклово з Віктором Медведчуком.

Крім того, Росія відмовилася від переговорів щодо обміну полоненими після того, як Україна запропонувала передати РФ 36 її громадян в обмін на українських політвʼязнів.