Журі Венеціанського кінофестивалю закликало Кремль звільнити Сенцова

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Журі Венеціанського кінофестивалю закликало Кремль звільнити Сенцова

Gage Skidmore / Flickr

Члени журі 75-го Венеціанського кінофестивалю закликали Росію звільнити режисера Олега Сенцова, який голодує вже 117 днів. Про це пише France 24.

Члени журі стурбовані станом здоровʼя Сенцова і бояться, що він може померти. Вони вважають, що суд над Сенцовым проходив з порушенням прав людини і був несправедливим. «Міжнародне журі 75-го Венеціанського кінофестивалю приєднується до міжнародної вимоги всієї кіноіндустрії та культурної спільноти — негайно звільнити Олега, щоб уникнути його смерті», — йдеться в повідомленні.

Журі фестивалю очолює режисер Гільєрмо дель Торо, в ньому девʼять осіб, зокрема володарка «Оскара» актриса Наомі Уоттс і австрійський режисер Крістофер Вальц.

Це вже другий заклик звільнити Сенцова на фестивалі, який вважається стартовим майданчиком для премії «Оскар». Першим звернувся до Кремля російський режисер-документаліст Віктор Косаківський — він виголосив промову на підтримку українського режисера.

Косаківський на своїй сорочці розмістив цифри 111 — саме стільки днів за станом на 1 вересня голодував Олег Сенцов.

Режисер оголосив голодування 14 травня. Він вимагає звільнити 64 українських увʼязнених, незаконно утримуваних в РФ з політичних причин.

Федеральна служба виконання покарань Росії заявила, що після ста днів голодування, в разі загрози життю, може почати примусово годувати Олега Сенцова.