У Білому домі шукають автора анонімної статті про «опір» Трампу. WikiLeaks склав його портрет

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
У Білому домі шукають автора анонімної статті про «опір» Трампу. WikiLeaks склав його портрет

Gage Skidmore / Wikimedia

В адміністрації президента США склали список з 12 підозрюваних у «змові» проти Дональда Трампа. Приводом стала скандальна стаття анонімного чиновника з Білого дому, у якій ішлося про існування секретної групи опору президенту США, пише The New York Times.

Скандал уже сягнув до безпрецедентного «спектаклю»: впливові американські чиновники вишикувалися в чергу і один за одним почали заперечувати свою причетність до статті. «Це не я», — сказав віце-президент США Майк Пенс. «І не я», — заявив держсекретар Майк Помпео. «І точно не я», — додав генпрокурор Джеф Сешнс.

Сенатор Ренд Пол радить змусити всіх працівників адміністрації пройти через детектор брехні. Цю ідею підтримали і помічники президента США. Співрозмовники видання також розповіли, що Трамп попросив ключових членів своєї адміністрації підписати свідчення, які можна було б використовувати проти них у суді.

Один з радників сказав, що Білий дім склав список з 12 підозрюваних, які могли б написати скандальну статтю. Чиновники також обдзвонили різні департаменти, щоб розпитати, чи ніхто з їхніх співробітників часом не є тим таємничим автором.

Внаслідок цього в Білий дім надійшла ціла купа спростувань. А чиновники найвищого рангу влаштували парад заяв через ЗМІ, у яких вони засуджують статтю про «рух опору». Однак найголовніша аудиторія, якій ці слова було адресовано, «сидить в Овальному кабінеті».

Співробітники WikiLeaks на основі лінгвістичного аналізу встановили основні характерні риси анонімного співробітника Білого дому, який написав для NYT статтю про «опір всередині адміністрації Дональда Трампа».

Аналіз показав, що з імовірністю 58% це людина старшого покоління. Швидше за все, це чоловік (ймовірність 66—87%), який дотримується консервативних поглядів (92%).

Експерти WikiLeaks закликали всі джерела, які хочуть зберегти свою анонімність, користуватися різними техніками, які заважають розкрити їхню особистість за допомогою лінгвістичного аналізу.

Пʼятого вересня в The New York Times вийшла анонімна публікація високопосадовця Білого дому, який розповів, що багато чиновників адміністрації президента прагнуть підірвати курс Трампа. Американський президент вимагає, щоб журналісти розкрили імʼя автора колонки.