СБУ ліквідувала банду хакерів, яка грабувала банки понад 20 країн світу. Гроші виводили через фірми, підконтрольні ФСБ

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
СБУ ліквідувала банду хакерів, яка грабувала банки понад 20 країн світу. Гроші виводили через фірми, підконтрольні ФСБ

Служба безпеки України ліквідувала у декількох містах України хакерську мережу, яка викрадала гроші з рахунків клієнтів банків у понад двадцяти країнах світу та виводила їх через фірми, підконтрольні ФСБ. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

За даними спецслужби, хакери за допомогою спеціального програмного забезпечення отримували доступ до персональних даних банків з країн Євросоюзу, Південної Азії та країн СНД. Потім вони формували в банківських системах фальшиві платіжні документи та виводили гроші з рахунків клієнтів.

Легалізували вкрадені кошти через низку фіктивних фінансових операцій із фірмами-посередниками, частина яких була підконтрольна російським спецслужбам.

Оперативники СБУ провели обшуки вдома у членів банди в Києві, Чернівцях, Одесі та Вознесенську. Силовики знайшли документи, які підтверджують факти підробки банківських гарантій та незаконне перерахування викрадених коштів через популярні банківські системи.

СБУ також виявила електронне листування, яке доводить легалізацію викрадених коштів — зокрема через контрагентів, пов’язаних зі спецслужбами РФ. Оперативники затримали організатора угруповання – громадянина однієї з країн Близького Сходу, а також його спільника, який безпосередньо відповідав за технічне забезпечення оборудки.

Організатору та двом фігурантам справи оголошено про підозру за незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення. Операція відбувался спільно з Нацполіцією та Генеральною прокуратурою.