Петиція про звільнення Олега Сенцова зібрала понад 100 тисяч голосів на сайті Білого дому. Що далі?

Дата:
Петиція про звільнення Олега Сенцова зібрала понад 100 тисяч голосів на сайті Білого дому. Що далі?

Петиція за звільнення українського режисера Олега Сенцова та інших бранців Кремля зібрала необхідні 100 тисяч підписів на сайті Білого дому. Станом на 11:40 петицію підписали 101 667 осіб.

petitions.whitehouse.gov

«Кримський режисер Олег Сенцов отримав 20 років у російській вʼязниці за фальшивим звинуваченням у тероризмі, оскільки він виступав проти російської анексії Криму. Майже три місяці тому він почав голодування, вимагаючи звільнення не для себе, а для всіх 64 українських політичних увʼязнених у Росії. Неминуча смерть Олега швидко наближається через бездіяльность, адже його стан критичний. Європейський парламент закликав Володимира Путіна негайно звільнити Олега Сенцова та інших. Тепер настав час для Америки висловитися. Ми наполегливо закликаємо наш уряд зайняти тверду позицію з цього питання і використовувати всі важелі тиску, щоб вимагати негайного звільнення Олега Сенцова та інших українських політичних вʼязнів в Росії», — йдеться в документі.

За процедурою, після того як петиція набрала 100 тисяч голосів, Білий дім повинен надіслати її на розгляд профільного відомства. Розглядати її, ймовірно, буде американський Держдеп, який звернеться до МЗС Росії з рекомендацією виконати вимоги петиції.

Документ носить рекомендаційний характер.

Станом на 6 вересня Олег Сенцов голодує вже 115 днів. Він вимагає звільнення всіх українських політвʼязнів в Росії.

22 червня мати режиссера Людмила Сенцова направила на імʼя президента РФ Володимира Путіна прохання про помилування сина. З Кремля відповіли, що Сенцов повинен сам подати відповідне клопотання. Проте режисер категорично відмовляється писати прохання Путіну.

8 серпня його двоюрідна сестра Наталія Каплан повідомила, що стан здоровʼя Сенцова катастрофічний.