«Діяли занадто повільно». Facebook і Twitter дали свідчення в Сенаті США про вплив Росії на соцмережі

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Діяли занадто повільно». Facebook і Twitter дали свідчення в Сенаті США про вплив Росії на соцмережі

Anthony Quintano / Flickr

Виконавчий директор Twitter Джек Дорсі і операційний директор Facebook Шеріл Сендберг свідчили Сенату США у справі про ймовірне втручання Росії у вибори американського президента в 2016 році. Про це повідомляє DW.

Представники обох компаній заявили, що їм знадобилося надто багато часу, щоб помітити проблему і почати боротьбу з політичною маніпуляцією і поширенням пропаганди в соцмережах. «Спочатку ми діяли занадто повільно, щоб її усунути... Втручання було абсолютно неприйнятним, воно суперечить цінностям нашої компанії і країни, яку ми любимо», — сказала Шеріл Сендберг.

Представник Facebook підкреслила, що працювати над безпекою в соцмережах потрібно постійно. Компанія подвоїла число співробітників у цій сфері, а також використовує штучний інтелект для вирішення проблеми. Facebook бореться з фейковими акаунтами і поширенням ненависті в соцмережі — вже видалені сотні сторінок і облікових записів. Вона також запевнила, що компанія і надалі блокуватиме користувачів, які використовують свої сторінки в соцмережі для маніпуляцій. Представник Facebook також запевнила, що компанія не торгує особистими даними користувачів.

Представник Twitter заявив, що компанія була погано підготовлена до того, що соцмережу почнуть використовувати як інструмент для політичних маніпуляцій. Дорсі нагадав, що Twitter створювався як публічний майданчик для вільного вираження думок, але при цьому платформа для мікроблогів виявилася не готовою до протидії «образам, харрасменту (утисків або домагань), атак армій тролів і ботів, використаних для пропаганди».

«Ми не можемо пишатися тим, що вільний і відкритий обмін інформацією був використаний в якості зброї для поділу людей... Ми були погано підготовлені і не мали достатньо ресурсів для вирішення проблем такого масштабу», — заявив Дорсі сенаторам.

Він категорично відкинув звинувачення щодо участі Twitter в політичних маніпуляціях і заявив, що компанія твердо дотримується своїх правил неупередженого адміністрування контенту.

У Сенат також запрошували представника Google. Але компанія відмовилася брати участь у засіданні. Замість цього вона надала письмові свідчення старшого віце-президента Google з глобальних справ Кента Уокера. Він стверджує, що Google менш проблемна і вразлива як майданчик для іноземного втручання, ніж Facebook і Twitter.

За рік представники соцмереж виступили у Вашингтоні вже втретє. Восени минулого року в Конгресі пройшли слухання, присвячені «поширенню в інтернеті екстремістських матеріалів і російської дезінформації», метою яких було розслідування втручання Росії у президентські вибори в США і визначення методів боротьби з російською пропагандою.

Тоді юристи Facebook, Google і Twitter розповіли про російські рекламні кампанії на своїх платформах перед президентськими виборами 2016 року. У квітні глава Facebook Марк Цукерберг свідчив, що персональні дані користувачів були передані в політичну консалтингову фірму Cambridge Analytica без їх згоди й стали доступні російським спецслужбам.