Верховний суд: відмова у виплаті пенсій переселенцям — незаконна

Дата:
Верховний суд: відмова у виплаті пенсій переселенцям — незаконна

Укрінформ

Верховний суд визнав незаконною практику деяких відділень Пенсійного фонду відмовляти у виплаті пенсій переселенцям, пише «Громадьске».

Суд залишив в силі рішення суду першої інстанції, згідно якого припинення виплат пенсій переселенцям з підстав, не передбачених законом, вважається неправомірним.

Ініціатор позову, координатор організації «Право на захист» Дарина Толкач розповіла, що відділення Пенсійного фонду перестали виплачувати пенсії деяким переселенцям, мотивуючи це підставами, «які не передбачені законом про обовʼязкове пенсійне страхування».

За її словами, Верховний суд прийняв рішення у так званій «показовій справі», тому воно буде застосовуватися до всіх подібних позовів переселенців проти органів Пенсійного фонду.

За даними Міністерства соціальної політики, на кінець серпня в Україні зареєстровано 1 мільйон 518 тисяч 283 переселенця з окупованих територій Криму і Донбасу. З них пенсію отримують близько 500 тисяч чоловік.

У 2014 році, за підрахунками міністерства, в Донецькій і Луганській областях проживали близько 1,2 мільйона одержувачів пенсії.