Новим обличчям ювілейної колекції Nike став американський квотербек, який публічно виступив проти расизму і викликав лють Трампа

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Новим обличчям ювілейної колекції Nike став американський квотербек, який публічно виступив проти расизму і викликав лють Трампа

AP

Виробник спортивного одягу Nike обрав лицем своєї 30-ї ювілейної кампанії американського футболіста, колишнього квотербека клубу Національної футбольної ліги «Сан-Франциско Фортінайнерс» Коліна Каперника, пише Sz.de.

Співробітництво з Nike Каперник підтвердив у своєму Twitter.

Каперник відомий тим, що в 2017 році схилив коліно перед початком матчу під час виконання американського гімну, щоб висловити протест проти систематичних проявів жорстокості та расизму з боку поліції по відношенню до темношкірого населення в США.

Захисник пояснив свій вчинок так: «Я не збираюся виявляти повагу до прапора і гімну країни, яка утискає чорношкіре населення і людей інших рас». Таким чином він висловив свою активну громадянську позицію щодо політики нинішнього уряду США.

Влада жорстоко розкритикувала його вчинок. Каперника навіть звинуватили в неповазі до ветеранів. Але гравець дав чітко зрозуміти, що його акція спрямована виключно проти політичних лідерів. При цьому багато хто, здебільшого темношкірі спортсмени, наслідував приклад Каперника і підтримав його.

Після цього президент США Дональд Трамп закликав керівництво Національної футбольної ліги змусити всіх гравців, які на знак протесту проти утисків темношкірих у США схиляють коліна під час виконання національного гімну, стояти під час гімну або вигнати з команд.

НФЛ відповіла, що дійсно «традиційно гравці стоять під час виконання гімну, але це зовсім не обовʼязково».

Ексцентричний Трамп не міг спокійно дивитися, як «спортсмени ганьблять державні символи» і запустив кампанію проти них у своєму Twitter. Спочатку політик назвав гравців «сучими синами», потім закликав уболівальників бойкотувати ігри НФЛ. Такі дії ще більше розлютили американців. Мати Каперника у відповідь на «сучого сина» написала, що, мабуть, вона тепер «горда сука».

Але спортивна карʼєра футболіста сильно постраждала. Клуб «Фортінайнерс» не продовжив контракт з Каперником, і він залишився без роботи на старті сезону 2017 року. Гравець подав скаргу на НФЛ, яка складається з 32 клубів, він стверджує, що не може підібрати собі команду через змову босів Ліги.

Відома американська тенісистка Серена Вільямс виступила зі словами підтримки на адресу Коліна Каперника. «Думаю, що кожен спортсмен, кожна людина, особливо афроамериканці, повинні бути вдячні Коліну за те добро, яке він робить», — сказала вона.

Тенісистка зазначила, що акції Каперника знаходять підтримку серед багатьох спортсменів і звичайних людей, які шукають змін в соціальному житті США.