Волкер: США готові допомогти Україні з військово-морським флотом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Волкер: США готові допомогти Україні з військово-морським флотом

youtube.com

Спецпредставник Держдепартаменту з питань України Курт Волкер в інтервʼю The Guardian розповів про готовність США допомогти Україні в будівництві військово-морського флоту, а також про миротворчу місію на Донбасі і українські вибори.

Про військово-морський флот

За словами Волкера, Збройні Сили України несуть втрати при обороні власної держави, і тому «це нормально — звертатися за допомогою, і інші країни повинні їм допомогти».

«Ми можемо говорити з Україною, як з будь-якою іншою країною, про те, що їм потрібно. Я думаю, це буде дискусія про військово-морський потенціал, оскільки український флот був захоплений Росією. Тому їм необхідно розбудовувати військово-морські сили. Також українці мають обмежені можливості у протиповітряній обороні. Їм доведеться звернути на це увагу», — сказав Волкер.

Він додав, що українські військові потребують летальної зброї, а Адміністрація Трампа готова «піти далі» у постачанні такої зброї Україні.

Про миротворчі місії

Коментуючи питання вводу миротворчої місії ООН на Донбас, Волкер зазначив «розрив» в підходах США і Росії до цієї ініціативи. І, на думку спецпредставника Держдепартаменту, переговорні позиції Кремля не будуть змінюватися до проведення виборів в Україні.

Про українські вибори

Говорячи про президентські вибори в Україні, Волкер зазначив відсутність явного фаворита, а також те, що виборці розчаровані корупцією та порушеннями прав людини в країні.

«Проблема полягає в тому, що український уряд не робить те, що їм пропонують зробити всі західні партнери, які дійсно мають справу з власною корупцією всередині країни», — підсумував Волкер.

Хто такий Курт Волкер?

Американський дипломат, колишній постійний представник США при НАТО (2008—2009 роки). У липні 2017 року тодішній державний секретар США Рекс Тіллерсон призначив Волкера спецпредставником Держдепартаменту з питань України.