Юнкер: Європа повинна перейти на літній час назавжди

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Юнкер: Європа повинна перейти на літній час назавжди

google.com

За підсумками громадських консультацій та опитувань Європейська комісія в пʼятницю може скасувати перехід на зимовий і літній час. Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер порушить це питання на сьогоднішньому засіданні ЄК.

«Відбулося опитування громадської думки, переважна більшість людей не згодна з переходом і вважають, що літній час повинен залишитися назавжди... Люди хочуть цього, ми зробимо це», — заявив він в ефірі німецького телеканалу ZDF.

Юнкер додав, що порушить це питання на пʼятничному закритому засіданні ЄК. «Ми приймемо рішення сьогодні», — сказав він.

У пʼятницю Європейська комісія оприлюднила результати публічних консультацій по скасуванню переходу на зимовий і літній час. У громадських консультаціях брали участь громадяни всіх держав ЄС, і в доповіді буде вказаний розподіл відповідей по країнах, по категоріям учасників, видах їх діяльності і т. і.

В ході онлайн-опитування з питання можливого скасування змін сезонного часу, що проводився з 5 липня по 16 серпня цього року Єврокомісією на підставі резолюції Європарламенту, було отримано 4,6 мільйона відповідей. Переважна більшість європейців (більше 80%) висловилися за скасування переходу на зимовий і літній час.

Підсумки повинна спочатку розглянути Єврокомісія, після чого буде підготовлена офіційна доповідь за результатами консультацій. Консультації, які відбулися, — це не референдум, а лише один з елементів, який буде враховуватися при формулюванні подальших висновків, тому остаточному рішенню Єврокомісії передуватимуть також консультації з партнерами.

В опублікованому в пʼятницю прес-релізі Єврокомісії йдеться, що «остаточні результати громадських консультацій будуть оприлюднені в найближчі тижні». Єврокомісія представить свою пропозицію Європейському парламенту та Раді ЄС, щоб змінити діючі розпорядження про перехід на сезонний час.