Суд заблокував нові будівельні правила. Вони повинні обмежити висотність і щільність забудови міст

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Суд заблокував нові будівельні правила. Вони повинні обмежити висотність і щільність забудови міст

pxhere.com

Окружний адміністративний суд Києва зупинив дію нової державної будівельної норми (ДБН) «Планування і забудова території», яка повинна була вступити в силу з 1 вересня.

Що сталося?

Компанія «Старонаводницькій парк» подала позов, в якому просить, щоб суд скасував наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яким затверджена ця ДБН (наказ № 100 від 23 квітня). Компанія вважає, що нова норма суперечить законам, а міністерство не продумало, як будувати обʼєкти, на які розробили проектну документацію до прийняття ДБН. Якщо вона вступить в силу — компанії доведеться зупинити роботу на таких обʼєктах.

27 серпня суд вирішив призупинити дію цієї норми на час, поки йде розгляд.

Що кажуть в Мінрегіонбуді?

Віце-премʼєр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко назвав рішення суду «рейдерством реформи будівельної галузі». За його словами, суд провів засідання в закритому режимі і не дав міністерству відстояти свої позиції.

За словами заступника міністра регіонального розвитку Льва Парцхаладзе, в суді є вже сім позовів від людей і компаній з вимогою скасувати нову ДБН. Він сумнівається, що Окружний адмінсуд був неупередженим, коли призупинив дію норми, оскільки одночасно він розглядав «2 абсолютно однаких позови» від різних осіб з цього питання — s в одному випадку позов задовольнив, а в іншому ні.

Мінрегіонбуд подав клопотання про скасування рішення суду, яким призупинено дію ДБР. Також міністерство буде домагатися, щоб суд розглядав цю справу у відкритому режимі.

А що в нових нормах?

Вони встановлюють ряд вимог до поверховості, щільності забудови, а також вводять поняття так званих будівельних «ліній».

«Блакитні лінії» — обмеження забудови по висоті. Зараз в Україні немає таких обмежень. Поверховість житлових будинків буде залежати в тому числі від розміру населеного пункту.

«Зелені лінії» — обмеження забудови зелених територій. Вони визначають межі озеленених, ландшафтних і рекреаційних зон, які ні за яких обставин не можна буде забудовувати.

«Жовті лінії» — визначають, наскільки високі будівлі можна будувати в тому чи іншому місці залежно від того, як близько до великих доріг вони розташовуються. Ці обмеження вводяться на випадок, якщо будівля почне падати і може заблокувати шляхи евакуації. Чим ближче будівля до евакуаційних шляхів (як правило на магістральних вулицях міст), тим нижчою повинна бути. Більш високі будівлі повинні будуватися далі від таких доріг.

Нові норми встановлюють обмеження кількості поверхів. Так, у містах з населенням до 50 тисяч висота будівель не може перевищувати три поверхи, у більш великих (100—150 тисяч чоловік) — тільки девʼятиповерхівки, і лише в мегаполісах — будинки заввишки понад 20 поверхів.