У Москві затримали колишнього головного інженера Запорізького титано-магнієвого комбінату. Його звинувачують у розтраті 0,5 млрд гривень

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
У Москві затримали колишнього головного інженера Запорізького титано-магнієвого комбінату. Його звинувачують у розтраті 0,5 млрд гривень

ztmc.zp.ua

У Москві за запитом Генеральної прокуратури України затримали колишнього головного інженера, виконувача обовʼязків генерального директора Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК) Володимира Королькова, повідомляє «Коммерсантъ».

У чому його звинувачують?

У тому, що він разом з генеральним директором комбінату Володимиром Сиваком в 2013—2015 роках розтратив 492 мільйони гривень ЗТМК в інтересах бізнесмена Дмитра Фірташа.

У 2013 році кіпрська компанія Tolexis Trading Limited, яка входить до групи компаній Group DF Фірташа, уклала з Фондом державного майна договір про створення спільного підприємства для розвитку ЗТМК. В це СП Фонд передав майно ЗТМК, а компанія Фірташа — 110 мільйонів доларів. Ці гроші повинні були направити на модернізацію заводу протягом 2013—2015 років.

Однак, за версією слідства, на модернізацію заводу пішли лише 20 мільйонів гривень, або 2,3% від запланованої суми. Решту Сивак, Корольков та інші керівники заводу, повʼязані з Фірташем, направляли на погашення заборгованості ЗТМК за енергоносії та перед кредиторами, повʼязаними з DF Group. У подальшому ці гроші виводили з України через офшорні фірми.

Когось вже покарали за це?

Ні. У вересні 2016 року затримали гендиректора ЗТМК Сівака, проте незабаром він вийшов з вʼязниці під заставу. Судовий розгляд триває досі. При цьому держава кілька разів продовжувала контракт з ним, і він досі залишається керівником заводу.

Однак через масштабну розтрату антикорупційні органи вирішили розірвати угоду між ФДМ і Tolexis Trading Limited про створення СП. У липні 2018 року Господарський суд Запорізької області задовольнив позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і розірвав цей договір — все майно заводу має повернутися державі.

А що з Корольковым?

У 2016 році він втік з України на Кіпр. У 2017 році його оголосили в міжнародний розшук, а також заарештували його квартиру в Києві. У Москві він працював технологом. Вранці 29 серпня поліцейські разом з представниками Інтерполу затримали його на робочому місці.

Корольков кілька місяців тому подав документи на отримання російського громадянства і стверджує, що відмовився від українського. Україна наполягає на його невідкладній екстрадиції.