Bellingcat: Європейська військова компанія тренувала українських ультраправих

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Bellingcat: Європейська військова компанія тренувала українських ультраправих

Bellingcat

Провідна європейська військова компанія European Security Academy (ESA) з 2016 року навчала бійців полку «Азов» — автономного спецпідрозділу Національної гвардії України. Про це йдеться в розслідуванні міжнародної групи експертів та журналістів Bellingcat.

Велика група з України, яка складалася з ветеранів «Азова» та, ймовірно, діючих учасників руху «Азов» і інших ультраправих активістів, пройшла курс підготовки бійців спецпідрозділів в тренувальному центрі ESA в Польщі.

Серед тих, хто пройшов тренінги ESA з поводження зі зброєю і тактики, також виявилися діючі активісти українських ультраправих організацій, повʼязаних з цькуванням і нападами на українських ромів, членів ЛГБТ-спільноти і правозахисників.

Серед випускників курсів ESA в Україні та Польщі Bellingcat ідентифікувала членів таких українських ультраправих організацій, відомих застосуванням насильства, як «Національний корпус», «Національні дружини», «Традиції і порядок», а також «Захист і реконструкція країни» (НКО «Зiрка»). Остання організація тісно повʼязана з «Азовом».

У Bellingcat наголошують, що хоча не всі члени цих груп неонацисти або расисти, деякі випускники курсів ESA відкрито висловлювали в соціальних мережах та на інших публічних платформах підтримку ідей націонал-соціалізму за допомогою заяв або жестів і татуювань, наприклад свастик і інших нацистських символів.

Bellingcat

Bellingcat ідентифікував більшість осіб, які фігурують у групі з України, як ветеранів полку «Азов». Один з них — Андрій Білецький, голова руху «Азов», народний депутат, який все життя був повʼязаний з ультранаціоналістичною політикою. Він користується підтримкою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, їх звʼязок триває вже майже десятиліття.

facebook.com

У списку Bellingcat є Микита Макєєв з позивним «Одіссей» —громадянин Росії, ветеран полку «Азов», засновник ГО «Зірка», активіст «Національного корпусу».

Bellingcat

Сергій Коротких — один з бойових командирів і організаційних лідерів «Азова», колишній громадянин Білорусі, відомий звʼязками з неонацистськими організаціями в Росії. У 2014 році президент Петро Порошенко надав йому українське громадянство. Він вважається членом близького оточення Авакова і очолює окремий підрозділ поліції — Відділ охорони обʼєктів стратегічного призначення Нацгвардії.

ESA — компанія зі штаб-квартирою в районі польського міста Вроцлав, яка надає навчальні послуги військовим і співробітникам правоохоронних органів. За даними сайту компанії, вона має представників в різних країнах ЄС, Близького Сходу, а також в Росії, Україні та Бразилії. Тренувальний центр ESA знаходиться в районі польського міста Познань.

У 2016 році інструктори ESA провели для «Азова» в Україні інтенсивний тижневий курс навчання, створили для полку триденний курс молодого бійця в зоні АТО, а також проводили і інші курси для ветеранів «Азова» і активістів руху.