Порошенко доручив розірвати Договір про дружбу з Росією за півроку до його автоматичного продовження

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Порошенко доручив розірвати Договір про дружбу з Росією за півроку до його автоматичного продовження

wikipedia.org

Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ підготувати документи щодо розриву Договору про дружбу і партнерство з Росією. Про це він заявив на нараді з послами України.

Договір був підписаний в Києві 31 травня 1997 року президентом України Леонідом Кучмою та президентом Росії Борисом Єльциним. Він діє 10 років і потім продовжується.

Згідно ст. 40 Договору, Україна до 30 вересня 2018 року має вирішити, чи продовжувати його дію на наступні 10 років і в письмовій формі повідомити про це Росію.

«Найближчим часом я чекаю від МЗС пакету документів, щоб почати реалізацію цього процесу», — додав Порошенко.

Раніше Порошенко заявляв про припинення окремих положень Договору про дружбу з РФ. 12 квітня на XI Київському форумі безпеки, президент заявив: «Агресія РФ проти України триває досі. В цих умовах наступним кроком я внесу до парламенту законопроект про негайне одностороннє припинення дії окремих положень Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією».

Також на сьогодняшній нараді президент доручив скликати засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), щоб обговорити питання блокування Росією кораблів в Азовському морі.

«Я не збираюся з цим миритися і твердо переконаний: ситуація, яка складається, зараз є категорично неприйнятною. Доручив підготувати відповідне засідання РНБО з цього приводу», — сказав Порошенко.

З квітня 2018 року Росія почала затримувати судна під українськими та іноземними прапорами в Азовському морі. За останні три місяці РФ зупинила понад 150 кораблів, які прямували в порти Бердянська і Маріуполя.