ЄСПЛ зареєстрував новий позов України проти Росії про політвʼязнів — сьомий за пʼять років

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
ЄСПЛ зареєстрував новий позов України проти Росії про політвʼязнів — сьомий за пʼять років

wikipedia.org

Європейський суд з прав людини зареєстрував міждержавну заяву України проти Росії. Вона повʼязана з порушенням прав громадян України, яких незаконно утримують в Росії й анексованому Криму.

Україна звинувачує Росію в тому, що вона порушила 11 положень Європейської конвенції про захист прав людини. У заяві описані порушення проти 71 політвʼязня. Їх можна розділити на дві умовні категорії: порушення в Росії і порушення в Криму.

facebook.com

Це вже сьомий позов України до Росії з 2014 року. Оскільки частина з них стосуються однієї тематики — суд обʼєднав їх у три групи.

У першу входять чотири скарги, повʼязані з анексією Криму і збройною агресією на Донбасі. У травні 2018 року їх почала розглядати Велика палата ЄСПЛ, яка займається тільки найбільш важливими справами, які потребують тлумачення Європейської конвенції з прав людини та протоколів до неї.

У другу увійшла справа про викрадення трьох груп дітей на Донбасі та їх вивезення в Росію в червні—серпні 2014 року.

У третій групі — справа про порушення прав сина Мустафи Джемілєва Хайсера, якого російська влада після анексії Криму засудила до трьох років і восьми місяцев вʼязниці за вбивство, в той час як українська влада вирішила, що він убив людину з необережності і постановила його випустити. ЄСПЛ припинив розглядати цей міждержавний позов, оскільки від імені Хайсера подали особистий з того ж питання. Тепер влада України підтримує звинувачення в рамках особистого позову.

Крім того, ЄСПЛ розглядає понад 4 000 індивідуальних позовів, повʼязаних з анексією Криму і агресією на Донбасі.