На сєвєродонецькому «Азоті» третю добу гасять пожежу. Люди скаржаться на сморід

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
На сєвєродонецькому «Азоті» третю добу гасять пожежу. Люди скаржаться на сморід

mapio.net

У Сєвєродонецьку Луганській області третю добу поспіль гасять пожежу на хімічному підприємстві «Азот». Пожежа виникла внаслідок займання шламонакопичувача й охопила площу майже у 5 гектарів.

Про це «Громадському радіо» повідомив речник Державної служби з надзвичайних ситуацій області Олександр Чалий.

«Інформація про пожежу надійшла ще позавчора (25 серпня) близько 12:00. Горів шламонакопичувач сєвєродонецького «Азоту». Площа пожежі становила майже 5 гектарів», — сказав він.

За словами представника ДСНС, пожежу одразу локалізували, але повністю досі не загасили. Чалий також додав, що залежно від вітру сморід доходить до Лисичанська та Сєвєродонецька.

«Цей шламонакопичувач уже два роки не працює, там, мабуть, збереглися якісь технологічні скиди. Загорілася суха трава на ньому. Через це спостерігається сморід. Ясно, що їм не варто дихати», — сказав він.

Місцеві жителі скаржаться у соцмережах про неприємний запах та дим від пожежі. Радник голови Луганської ОДА Віталій Шведов звернувся до обласного прокурора з проханням почати розслідування за фактом пожежі, зокрема щодо працівників ДСНС.

«Горить технологічна ділянка «Азоту». Там захаращення, звалище, як все правильно писали, що запах, як зі звалища. Повинне обслуговувати цю територію пожучасток «Азоту», а там одна машина, так як скоротили все, у звʼязку з відсутністю фінансування. І таким чином третю добу горить територія, область скидає на місто, місто на «Азот», а воно горить, і три міста в диму труїться. А підрозділи МНС не можуть між собою розібратися. Сьогодні вранці тільки повинна виїхати комісія вивчати питання», — написав він у Facebook.

За словами радника, не скрізь є можливість підʼїзду до осередків загоряння. «Ситуація носить техногенний характер регіонального масштабу і виникла через перештурхування проблеми одне на одного і пожежників, які не погасили відразу і упустили ситуацію. А тепер не можете вирішити самі проблему, залучайте сили центральних підрозділів МНС».

Він вважає, що треба притягати до відповідальності керівників, які допустили таку ситуацію.

Сайт Сєверодонецька повідомляє, що в суботу, 25 серпня, відбувся спалах виведеного з експлуатації шламонакопичувача, розташованого на території цеху нейтралізації та очищення промислових стоків хімзаводу «Азот».

Внаслідок спалаху очерету вогонь перекинувся на виведений з експлуатації шламонакопичувач. Пожежні розрахунки проводять проливку, щоб не допустити подальшого поширення вогню.