Україна оскаржила рішення СОТ по торговельному спору з Росією

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Україна оскаржила рішення СОТ по торговельному спору з Росією

flickr.com

У понеділок, 27 серпня, Україна подала апеляцію на рішення Світової організації торгівлі щодо спору з Росією про обмеження імпорту залізничної продукції, повідомляється на сайті СОТ.

Суть претензій

Суперечка стосується рішення Росії, прийнятого в 2014 році. Тоді росіяни припинили дію 14 сертифікатів, які дозволяли Україні експортувати залізничну продукцію (вагони, стрілочні переводи, шпали і т. д.) у Росію. Також вони відмовилися видавати нові сертифікати та припинили визнавати дозволи на експорт, видані українцям в Білорусі і Казахстані, що порушує правила Митного союза.

Після скасування сертифікатів, експорт української залізничної продукції в РФ скоротився більш ніж у 20 разів — з 2,6 мільярда до 95 мільйонів доларів. Єдиним експортером залишилася компанія Віктора Пінчука «Інтерпайп» — її дозволи зберегли.

Як проходило оскарження

Після рішення РФ Україна подала скаргу в СОТ. Але в липні 2018 року організація вирішила, що з боку Росії немає системних обмежень імпорту. Головний аргумент — в 2014—2016 роках посилати в Україну інспекторів з Росії було небезпечно.

Але експерти погодилися, що припинивши дію сертифікатів, Росія створила дискримінаційні умови для України. Також, на їхню думку, Росія порушила свої зобовʼязання про визнання сертифікатів, виданих в інших країнах Митного союзу. Після чого Україна повторно подала скаргу вже на рішення СОТ.

За 2018 рік це не перша спроба Міністерства економіки і торгівлі оскаржити рішення Світової організації торгівлі.

У минулий четвер, 23 серпня Україна оскаржила рішення СОТ щодо мит на аміачну селітру з Росії. У 2014 році Україна ввела антидемпінгові мита до 36,03% на ці мінеральні добрива.

Однак українські виробники не змогли скористатися ситуацією, оскільки газ і аміак для виробництва селітри все одно доводиться купувувати за кордоном, часто в тій же Росії. У підсумку українські аграрії повернулися до закупівель російських добрив.

Якщо у 2014—2016 роках країна завезла 270 тисяч тонн аміачної селітри з Росії, то в 2017 — 600 тисяч тонн.

У березні 2018 року мита на імпорт російських мінеральних добрив збільшили до 42,96%. Після чого Росія спробувала оскаржити їх у СОТ.

У липні регулятор визнав неправомірними дії України і рекомендував скасувати антидемпінгові мита, встановлені в 2014 році. Зараз саме це рішення Україна намагається оскаржити в арбітражі СОТ. Якщо воно залишиться в силі, українські виробники навряд чи зможуть конкурувати з російськими.

Зазвичай СОТ розглядає апеляційні скарги до трьох місяців, тож остаточні рішення у цих суперечках можна очікувати до кінця року.