Ємець: У Конституційний суд готується подання про перенесення президентських виборів

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Ємець: У Конституційний суд готується подання про перенесення президентських виборів

president.gov.ua

У Конституційний суд готується подання для перенесення дати президентських виборів. Про це заявив народний депутат Леонід Ємець (фракція «Народний фронт»).

«За моєю інформацією, готується подання в Конституційний суд з метою перенесення дати виборів президента України», — написав він у Facebook.

Джерела «Бабеля» повідомили, що відповідне подання, швидше за все, подадуть депутати, близькі до БПП.

Справа в тому, що попередні президентські вибори відбулися в травні 2014 року, а не в березні, як прописано в Конституції.

Конституція каже, що чергові президентські вибори відбуваються в останню неділю березня п’ятого року повноважень президента. Формально п’ятий рік повноважень Петра Порошенка починається 25 травня 2019 року. Але попередньо очікувалось, що вибори пройдуть в останню неділю березня 2019 року, тобто 31 березня.

На думку джерела «Бабеля», мета перенесення виборів — не збільшити термін президентства Петра Порошенка, а скоротити період роботи нового президента зі старим складом парламенту, а також внести зміни до законодавства, наприклад про проведення парламентських виборів.

«Так, у нового президента залишиться не шість, а три місяці на те, щоб змінити виборче законодавство та скасувати мажоритарні округи. Таким чином вдасться зберегти мажоритарну систему, бо вже зараз деякі депутати проводять роботу по округах», — сказав співрозмовник.

Як відомо, парламентські вибори мають відбутися в останню неділю жовтня 2019 року. Лідери актуальних рейтингів президентських перегонів — Юлія Тимошенко та Анатолій Гриценко — критикують мажоритарну систему.

Видання «Дзеркало тижня» пише, що Банкова хоче перенести вибори президента з березня на кінець травня 2019 року по декільком причинам. По-перше, в цей період явка виборців може бути нижчою через відпустки та канікули. По-друге, виборці старші 18 років не вважаються дисциплінованою частиною електорату, тому ближче до літа вони можеть взагалі не проголосувати. По-третє, президентські технологи переконані, що виборці влітку добріші, ніж ранньою весною, і легше пробачають владі помилки.