Після суду в США на фігурантів «списку Манафорта» в Україні завели справу

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Після суду в США на фігурантів «списку Манафорта» в Україні завели справу

tsn.ua

В Україні відкрили кримінальне провадження про можливі зловживання колишніх держслужбовців, які могли вести справи з політтехногом Полом Манафортом, передає «Українська правда».

За словами генерального прокурора Юрія Луценка, ті посадовці, яких згадували на суді проти Манафрта в США, не мали права бути розпорядниками будь-яких бізнес-структур, а мали передати їх в управління третім особам.

«Тому ми зареєстрували кримінальне провадження по ймовірних правопорушеннях цими держслужбовцями, які, можливо, управляли фірмами і не передали їх в управління. Відповідне доручення — провести слідчі дії — надане Державній фіскальній службі», — заявив Луценко.

ДФС буде зʼясовувати походження коштів і співпрацювати з тими юрисдикціями, де знаходяться офшорні компанії, згадані на судовому процесі у США. А якщо підтвердиться, що хтось з чиновників наказував виплатити кошти за політичні консультації Януковича чи «Партії регіонів» і порушив законодавство, цю особу притягнуть до відповідальності, незалежно від того, яку посаду вона обіймає сьогодні.

Луценко додав, що серед людей, яких перевірять, є і власник групи СКМ Рінат Ахметов, бо він був депутатом Верховної Ради і має відповідати перед законом.

Під час судового процессу над Манафортом його колишній бізнес-партнер Рік Гейтс заявив, що в 2005—2015 роках вони співпрацювали в Україні з:

Рінатом Ахметовим, був депутатом Ради и в 2006—2012 роках;

Сергієм Тігіпко, був віце-премʼєр-міністром в 2010—2012 роках;

Сергієм Льовочкіним, був депутатом Верховної Ради в 2007—2010 роках, головою Адміністрації президента в 2010—2014 роках;

Андрієм Клюєвим, з 2006 по 2010 року був нардепом, з 2010 по 2014 — першим віце-премʼєром, секретарем РНБО і головою АП.

Борисом Колесніковим, з 2006 по 2010 року був нардепом, в 2010—2012 — віце-премʼєр-міністром інфраструктури, в 2012—2014 — знов депутатом Ради.

Крім того, Гейтс стверджував, що Манафорт співпрацював з Кличком і Порошенком в 2014 році. Але політтехнолог Порошенка Ігор Гринів заявив, що повноцінної співпраці в них не вийшло.