Reuters: «Є багато хорошого, що США і Росія могли б зробити один для одного». Головне з інтервʼю Дональда Трампа

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Reuters: «Є багато хорошого, що США і Росія могли б зробити один для одного». Головне з інтервʼю Дональда Трампа

EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп дав інтервʼю Reuters. Трамп розповів про зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, про те, чи знімуть санкції з Росії, які перспективи відносин з Туреччиною і чому він не хоче свідчити спецпрокурору Роберту Мюллеру, який розслідує втручання Росії у президентські вибори.

Санкції проти Росії

Трамп назвав «дуже хорошою» зустріч з Путіним: «Ми говорили про Ізраїль, ми говорили про відсутність безпеки в Ізраїлі, ми говорили про Сирію, ми говорили про Україну».

За словами президента США, Путін не просив його скасувати санкції. Сам Трамп теж наразі не розглядає це питання: «Я б подумав про це, якщо б вони (Росія) зробили щось хороше для нас. Є багато хорошого, що ми могли б зробити один для одного. Є Сирія. Є Україна. Є багато чого іншого. Думаю, вони хотіли б економічного розвитку. І це для них дуже важливо».

Дискусія про Україну і Крим

Також «дуже хорошою» він назвав розмову з Путіним про Україну: «Я згадав Крим, звичайно. Я завжди згадую Крим, коли згадую Україну».

Увʼязнення пастора Ендрю Брансона

Трамп назвав «жахливою помилкою» арешт Туреччиною пастора Ендрю Брансона. Президент США стверджує, що йому подобається ця країна, але її збитки від санкцій Трампа не хвилюють: «Досі у мене були дуже хороші відносини з президентом (Ердоганом), як ви знаєте. Але таке ставлення не може бути лише з однієї сторони».

Зустріч з президентом Ірану

Трамп стверджує, що не пропонував зустрітися президенту Ірану Хассану Рухані: «Якщо він хоче зустрітися — добре. Якщо він не хоче зустрічатися, мені абсолютно все одно».

Справа спецпрокурора Мюллера про втручання РФ в вибори

Трамп не хоче свідчити під присягою спецпрокурору Роберту Мюллеру, бо той товарищує з колишнім директором ФБР Джеймсом Комі: «Якщо я щось скажу, і він щось скаже — буде моє слово проти його, але він кращий друг Мюллера, тому Мюллер може сказати, що вірить Комі».