ВООЗ: В Україні рекордна кількість хворих на кір в Європі

Автор:
Олена Мельник
Дата:
ВООЗ: В Україні рекордна кількість хворих на кір в Європі

Pixabay

41 тисяча дітей та дорослих захворіла на кір в Європі за перші шість місяців 2018 року. З початку року від інфекції померло 37 людей. Про це повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я.

За даними ВООЗ, з 2010 року найменше європейців хворіли в 2016-му – 5 273 особи. А от у 2017 року спостерігався пік за останні 10 років – на кір захворіли 23 927 осіб.

«Ми закликаємо всі країни вдатися до негайних, широких, відповідних контексту заходів, аби зупинити подальше поширення цього захворювання. Міцне здоров’я для всіх починається з профілактичних щеплень, і, доки цю хворобу не буде ліквідовано, ми не зможемо виконати свої зобов’язання відповідно до Цілей сталого розвитку», — зазначила Регіональна директорка Європейського відділення, доктор Сюзанна Джейкаб.

Більше тисячі випадків захворювання за цей рік зафіксували в семи країнах Європи: Франції, Грузії, Греції, Італії, Росії, Сербії та Україні. У всіх цих країнах медики фіксували смерті від кору, а найбільше померлих у Сербії — 14.

Окремо ВООЗ виділяє Україну. За даними організації, тут з початку року на кір захворіли 23 000 українців.

Минулого тижня Міністерство охорони здоров’я повідомляло, що з початку 2018 року на кір в Україні захворіли 28 889 осіб, серед яких понад 17 000 дітей.

Кір має серйозні ускладнення і може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту), інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. Ця хвороба поширюється повітряно-крапельним шляхом, вірус залишається активним і живе в повітрі або на поверхнях протягом двох годин.

Кір називають однією з головних причин дитячої смертності в світі. За даними ВООЗ, щороку на планеті 30–40 млн дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини.