Рахунки «Укргазвидобування» заморозили через позов «дочки» Сбербанку

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Рахунки «Укргазвидобування» заморозили через позов «дочки» Сбербанку

facebook.com

Рахунки найбільшої газовидобувної компанії в Україні «Укргазвидобування» арештовані на підставі виконавчого провадження Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції, йдеться в повідомленні компанії.

З компанії планують стягнути 261 млн грн. Це рішення — наслідок судових вимог компанії «Центр фінансового лізингу» до трьох учасників договору про спільну діяльність: «Укргазвидобування», «Карпатигазу» та Misen Enterprises AB.

У чому суть претензій?

У серпні 2013 року «Центр фінансового лізингу» (тоді називався «Сбербанк Лізинг Україна») уклав з «Карпатигазом» як оператором спільної діяльності трьох компаній договір купівлі-продажу трьох турбінних компресорних агрегатів Маrs 90 виробництва Solar Turbines International.

За угодою, «Сбербанк Лізинг Україна» мав придбати компресори у цих фірм, а потім передати майно їм же у тимчасове користування на умовах лізингу. Але пізніше виявилося, що «Карпатигаз» під договорами лізингу та купівлі-продажу маскували фінансовий кредит.

«Сбербанк Лізинг України» влітку 2015 року подав позов з вимогою стягнути з «Карпатигазу», «Укргазвидобування» та Misen Enterprises AB 352,98 млн гривень неустойки за порушені строки поставки товару. З того часу йшли судові процеси, которі вже доходили до Верховного суду і потім поверталися на новий розгляд у суди першої інстанції.

Заплатить лише «Укргазвидобування»?

У липні 2018 році Сбербанк повідомив, що «Карпатигаз» виконав всі фінансові вимоги і з ними більше не будуть судитися, але претензій до інших учасників договору про СД він не зняв. Того ж місяця Арбітражний інститут торгової палати Стокгольма ухвалив часткове рішення у справі за позовом «Укргазвидобування» до «Карпатигазу» і Misen Enterprises AB і розірвав договору про спільну діяльність.

«Укргазвидобування» підкреслює, що «здивовано швидкістю ухвалення рішень як з боку суддів, так і з боку Державної виконавчої служби». За інформацією компанії, документи на блокування рахунків і стягнення коштів видали протягом одного дня. «На даний час через блокування рахунків найбільшої газовидобувної компанії України під загрозою опинилася сплата податків, рентних платежів, заробітної плати працівникам і зобов’язань перед контрагентами», — вважають в компанії.