«Медуза»: Чотири скандальних книги про Трампа. Що в них цікавого?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Медуза»: Чотири скандальних книги про Трампа. Що в них цікавого?

В США регулярно виходять книги скандального змісту про президента Дональда Трампа. Їхніми авторами стають колишні підлеглі американського президента, які намагаються пролити світло на справжній характер Трампа, його звички і манеру поведінки. Ці твори часто містять скандальні подробиці, що викликає критику з боку Трампа. Медуза зібрала чотири таких книги.

Unhinged: An Insider Account of the Trump White Housе («Нестабільний: Розповідь інсайдера про Білий дім при Трампі», 2018)

meduza.io

Автор книги — Омароса Маніголт-Ньюман, яка була помічницею Трампа та директором з комунікацій в управлінні по звʼязках з громадськістю Білого дому. Маніголт-Ньюман пише, що давно переконалася в тому, що Трамп — расист, який регулярно вживає «слово на букву Н» (N-word, образливе для чорношкірих слово «ніггер»). Крім того, вона розповіла, як Трамп під час інавгурації хотів присягнути на своїй книзі «Мистецтво угоди» замість Біблії, а також натякнула на стосунки президента і його дочки Іванки, які нібито вийшли за рамки загальноприйнятих.

При цьому книгу Маніголт-Ньюман критикують за відсутність документальних доказів, а штаб Трампа взагалі подав на неї до суду.

The Briefing: Politics, The Press and The President («Брифінг: політика, преса і президент»)

meduza.io

Книга колишнього прес-секретаря Трампа Шона Спайсера. Відданий прихильник Трампа швидко став ворогом преси за регулярні нападки на журналістів. У цій книзі Спайсер більше концентрується на своїх невдачах, однак також нарікає на відсутність професіоналів у Білому домі для оцінки ризиків тих чи інших рішень і визнає велику роль Пола Манафорта у президентській кампанії.

Слід відзначити, що Трамп дуже тепло висловлюється про книгу Спайсера.

Fire and Fury: Inside the Trump White House («Вогонь і лють: всередині Білого дому при Трампа»)

meduza.io

Автор — журналіст Майкл Волфф, який стверджує, що почав писати книгу з дозволу Трампа. Тому нібито сподобалася одна з колонок журналіста в ході виборчої кампанії 2016 року. Сам Трамп, як це часто буває, це заперечує.

«Вогонь і лють: всередині Білого дому при Трампа» вважалася найбільш скандальною роботою про Трампа до виходу книги Маніголт-Ньюман. Журналіст пише, що Трампа не поважають навіть близькі, і ніхто, включаючи самого Дональда, серйозно не сподівався на його перемогу під час виборів. Якщо вірити написаному, Трамп не зміг вивчити Конституцію США далі четвертої поправки, а найближчі соратники називають Трампа «неслухняною дворічною дитиною», «грьобаним ідіотом», «не тільки божевільним, але і тупим».

Understanding Trump («Розуміючи Трампа»)

meduza.io

Книгу написав Ньют Гінгріч, один з лідерів Республіканської партії, які в 2016 році погодилися обʼєднатися навколо Трампа, незважаючи на очевидне невдоволення партійного істеблішменту його кандидатурою.

Гінгріч вважає Трампа унікальним політиком, який «знаменує принципові зміни в управлінні Америкою, у її політиці і культурі». За його словами, президент — «прагматик, а не ідеолог», «підприємець, а не вчений», «будівельник, а не фінансист». Саме підприємницька культура сформувала Трампа, і це, на думку Гінгріча, дозволило Трампу підходити до питань управління держави з простих і зрозумілих американцям позицій.

Як пише The New York Times, Трамп замінив в Білому домі меблі, які обирала його дружина