Суд дав пʼять років сепаратистам і викрадачам Гончаренка. Але їх відпустили по «закону Савченко»

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Суд дав пʼять років сепаратистам і викрадачам Гончаренка. Але їх відпустили по «закону Савченко»

Pixabay

Суд приговорив до пʼяти років вʼязниці і відпустив з-під варти трьох організаторів створення «Одеської народної республіки» Ігоря Янковського, Олександра Луценка і Віктора Жуковського, яких також звинувачували в організації викрадення депутата Верховної Ради Олексія Гончаренка в лютому 2017 року. Про це сказав Олексій Глазов – адвокат четвертого обвинуваченого Ігоря Махиненка, який оголошений в розшук, повідомляють «Українські Новини».

За словами адвоката, стосовно його підзахисного зупинено провадження, а троє інших фігурантів справи вийшли з-під варти після оголошення вироку.

Захисник також зазначив, що спочатку всім підсудним прокуратура інкримінувала організацію викрадення депутата Гончаренка, але на фінальному етапі це звинувачення зняли. Також зняли звинувачення в тероризмі.

В результаті трьох підсудних засудили за незаконне поводження з вогнепальною зброєю і боєприпасами, підготовку до захоплення держустанов і за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Троє підсудних, росіянин, військовий пенсіонер Ігор Янковський, екс-депутат Одеської облради Олександр Луценко і депутат Білгород-Дністровської міськради Віктор Жуковський, свою провину визнали і щиро розкаялися. В результаті суд засудив їх до тюремних термінів від пʼяти років і одного місяця до пʼяти років і шести місяців. При цьому суд перерахував їм термін за «законом Савченко» і таким чином усі обвинувачені вже відбули термін близько пʼяти років. До того ж суд змінив їм запобіжний захід на особисте зобовʼязання і відпустив з-під арешту.

Згідно з вироком суду, в січні 2015 року злочинці розробили план, щоб з допомогою збройного протистояння захопити органи державної влади і створити «Одеську народну республіку». Зокрема, вони планували захопити військові частини Болградського та Білгород-Дністровського районів Одеської області та відділи правоохоронних і прикордонних органів України, приміщення політичних партій «Правий Сектор» і «Свобода», а також морські порти в регіоні.

Захоплення півдня Одеської області вони планували розпочати після 9 травня 2015 року. У підсумку, злочинці хотіли захопити державну владу і територію, починаючи від міста Одеси до міста Коблево Миколаївської області.

Змовники таємно зустрічалися в кафе «Бублик» в центрі Одеси. Щоб захопити державну владу в Україні вони вирішили сформувати чотири групи з 120-130 чоловік, озброєних чотирма ящиками гранат. Планувалося, що кожна група буде оснащена двома снайперськими гвинтівками, двома гранатометами, двома ручними протитанковими кулеметами і однієї рацією.

Обвинувачених співробітники СБУ затримали 9 квітня 2015 року. У них вилучили арсенал зброї та боєприпасів.

Так званий «закон Савченко» – це закон України, який вніс зміни до Кримінального кодексу. Згідно з ним один день увʼязнення в СІЗО зараховується за два дні позбавлення волі, коли суд обчислює строк покарання обвинуваченого. Ухвалення цього документу ініціювала народний депутат України VIII скликання Надія Савченко, коли вона перебувала в увʼязненні на території Російської Федерації.