Independent: Правляча партія в Італії називала «казкою» попередження про те, що міст в Генуї може впасти

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
Independent: Правляча партія в Італії називала «казкою» попередження про те, що міст в Генуї може впасти

Getty Images Ericsphotography

Правляча в Італії популістська партія «Пʼять зірок» (Movimento 5 Stelle, або M5S) ігнорувала попередження про небезпеку технічного стану мосту Моранді в Генуї, який впав 14 серпня. В результаті обвалу загинули 38 людей, десятки людей отримали серйозні травми.

Getty Images Ericsphotography

Як пише британська Independent, представники партії «Пʼять зірок» (M5) називали «дитячою казкою» заяви про те, що міст Моранді потребує реконструкції. Заяву про це було опубліковано на сайті партії в 2013 році, однак після трагедії 14 серпня її прибрали.

Разом з тим, кешована версія залишилася в інтернеті. Тоді заяву про марні побоювання з приводу технічного стану мосту опублікували в противагу «Gronda di Genova», великого інфраструктурного проекту з покращення автошляхів в районах міста, який включав в себе роботи по зруйнованому нині мосту.

Мости, спроектовані інженером-будівельником Ріккардо Моранді, як правило, незвичайні, тому що планувальник використовував залізобетон замість сталевих кабелів для їх зміцнення.

Independent зазначає, що «Пʼять зірок», яка очолює уряд Італії з початку цього року, зробила політичний капітал протистояння з великим будівельним та інфраструктурним проектам, підключаючи до протестів місцевих жителів.

Так, M5S виступає проти нової високошвидкісної залізниці від Туріну до Південної Франції. У партії описали проект, як «порожню витрату грошей», після чого Мінтранс Італії відклав його розгляд.

Обвалення великий секції моста Моранді над річкою Польчевера сталося близько полудня 14 серпня. У момент обвалення на мосту перебували десятки автомобілів.

Влада Італії поклала всю відповідальність за обвалення моста на компанію Autostrade per lʼItalia, яка займається управлінням та утриманням автодоріг країни. Компанії загрожує штраф у 150 млн євро.