Генштаб планує ввести акредитацію для волонтерів, які допомагають армії. Що від них вимагатимуть?

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Генштаб планує ввести акредитацію для волонтерів, які допомагають армії. Що від них вимагатимуть?

facebook.com

Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил розробило проект інструкції з акредитації волонтерів в зоні, де провдиться Операція обʼєднаних сил на Донбасі, пише Голос України.

В інтервʼю виданню начальник цього управління Олексій Ноздрачов пояснив що акредитація потрібна, щоб з одного боку розуміти хто і навіщо приїздить в зону ООС, а з іншого — мати змогу допомогати волонтерам.

Які вимоги до волонтерів?

Вони мають подати заяву про акредитацію до Об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва в місті Крмааторськ Донецької області. В заяві мають бути паспортні дані, номер телефону, електронна пошта, назва волонтерської організації, інформація про її реєстрацію і місцезнаходження, контакти, серія та номер посвідчення волонтера, напрям волонтерської діяльності. До заяви додаються копія паспорту і волонтерського посвідчення, дві фотографії 3х4.

Акредитацію мають оформити протягом пяти днів, карта акредитації діятеме рік, переоформити її потрібно до 10 січня.

Перед тим, як волонтеру видадуть акредитацію, він має пройти інструктаж, а його навички перевірять.

Чи можуть відмовити волонтеру в акредитації?

Так, якщо в районі, куди він збирається, загостриться ситуація, будуть проводити потенційно небезпечні заходи бойової підготовки, встановлять карантин. Також в акредитації можуть відмовити, якщо волонтер буде оприлюднювати інформацію з обмеженим доступом, знімати об’єкти ЗСУ, озброєння та військову техніки, або провокувати військових чи правоохоронців.

Волонтера можуть позбавити акредитації , якщо він порушить правила внутрішнього розпорядку військової частини, порядок пересування, буде розповсюджувати дезінформацію, або інформацю, яка може зашкодити військовим.

Це остаточні правила?

Ні. Ще йде громадське обговорення проекту інструкції. За словами Ноздрачова, можливо дозволять подавати заявку на акредитацію в електроній формі з подачею мінімальних даних (скан документа, що підтверджує особу, фото). Також військові готові розглянути варіант онлайн-акредитації і онлайн-маршрутних заявок.