«У них є iPhone, але ще існує Samsung». Туреччина буде бойкотувати електронну продукцію з США

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
«У них є iPhone, але ще існує Samsung». Туреччина буде бойкотувати електронну продукцію з США

gettyimages.com

Туреччина припинить закупівлі електронної продукції виробництва США. Про це заявив президент країни Реждеп Таїп Ердоган під час виступу в Анкарі, передає Reuters.

«Америка економічно нападає не тільки на нас, але на Китай і Росію, Іран і Європу. Навіть на Канаду. Але проти нас розпочата операція. Ми будемо бойкотувати американську електроніку. У них є iPhone, але є ж і Samsung», — сказав Ердоган.

Ердоган додав, що Туреччина вживає необхідних заходів для підтримки економіки на тлі зниження курсу ліри до долара, але важливо зберегти тверду політичну позицію. Перехід на іноземну валюту означав би поступку ворогові, сказав Ердоган.

У понеділок курс турецької ліри впав на 7% по відношенню до долара. Якщо в кінці минулого тижня курс становив близько 6,4 ліри/$, то в понеділок опівдні — 6.8666 ліри/$.

Девальвація відбувається на тлі погіршення відносин Анкари з Вашингтоном.

1 серпня США оголосили про санкції проти міністрів юстиції та внутрішніх справ Туреччини через увʼязнення під варту співробітників американської дипмісії, у тому числі пастора Ендрю Брансона. Під арештом він знаходиться ще з жовтня 2016 року, його звинувачують у підтримці руху ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена і підозрюють у шпигунстві і спробі повалення влади.

США не бачать жодних доказів того, що Брансон скоїв якийсь злочин, і вимагають звільнити його.

Туреччина у відповідь заморозила активи американських міністрів юстиції та внутрішніх справ на території країни.

А 10 серпня президент США Дональд Трамп в два рази підвищив мита на сталь і алюміній з Туреччини до 20% і 50%.